Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Możliwe, że przeoczyłem odpowiedzi na moje pytania w FAQ, za co z góry przepraszam.

Na początku zapytam o to czy moje akwarium ma prawo istnieć ;d :

Mam zamiar założyć akwarium z Yellowkami- jedno małe stadko.

1. Akwarium ma mieć rozmiary 80x40x40 (128 l) z tego co wyczytałem to teoretycznie wystarczy. Czy na pewno? bo jeśli nie to zostaje przy małym zbiorniku z neonkami.

2. Czy akwarium może stać na komodzie w której mam ubrania? nie będzie rybom przeszkadzało przesuwanie szuflad powiedzmy 2 razy dziennie?

to narazie tyle, mam jeszcze kilka pytań ale to dopiero jak akwarium bedzie moglo u mnie stać :)

Posted
Witam,

2. Czy akwarium może stać na komodzie w której mam ubrania? nie będzie rybom przeszkadzało przesuwanie szuflad powiedzmy 2 razy dziennie?

t:)

czesć kolego to co masz w komodzie to nieistotne, ważne by komoda była dobrze wypoziomowana i stała stabilnie :)

Posted

Już wiem że mogę mieć malawi ;d i że drgania nie będą przeszkadzały rybkom:)

oto kolejne pytania:

3. Podoba mi sie kruszywo z jasnego marmuru o uziarnieniu 3-5 mm nada się czy kupić drobniejszy? Jak gruba warstwa ma być z tego kruszywa dla Saulosi ?

4. Widziałem gdzieś zamiast filtra kubełkowego, że woda była filtrowana przez rośliny do których była pompowana z akwarium. Co z wydajnością w takim systemie?

Posted
Widziałem gdzieś zamiast filtra kubełkowego, że woda była filtrowana przez rośliny do których była pompowana z akwarium.

To hydroponika , ma za zadanie zmniejszenie ilości no3 w akwarium.

Podoba mi sie kruszywo z jasnego marmuru o uziarnieniu 3-5 mm nada się czy kupić drobniejszy?

Najlepszy będzie zwykły piach.Takie duże ziarno uniemożliwi przesiewanie dna przez pyszczaki.

Posted

Teraz pytanie odnośnie samego akwarium:

Kupić standardowe z pokrywa, czy zamówić np. 80x50x35. i zrobic pokrywe samemu ? Same wykonanie nie bedzie problemem ale czy to ma sens?

Posted

Gotowe akwarium 80x40x40 (6mm) z pokrywą i oświetleniem będzie mnie kosztowało 262 zł razem z przesyłką. a samo akwarium o wymiarze 80x45x35 (5mm) bo (szafka ma 48 cm szerokości i nie da rady większego) kosztuje 138.6 zł.

I teraz pytanie ile może kosztować zrobienie pokrywy z oświetleniem? Dodatkowym Atutem jest to że będzie mi pasowało do mebli.

Posted

klej sam - a cena pokrywy zależeć będzie od tego jakich materiałów będziesz używać.