Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w akwarium będzie troszkę cieple niż na zewnątrz, właśnie dochodzi oświetlenie i parę innych rzeczy, nie da się powiedzieć ile dokładnie czasu będzie chodziła grzałka, myślę że nikt nie siedział i nie liczył.

Opublikowano
  Rodos napisał(a):
wew. aquela 1100

Mogę już stwierdzić ,że nie da rady...za słaby...

Rodos napisał(a):
jesli temp. pokojowa wynosi np 23 stopnie to ile godz mniej wiecej bedzie chodzic grzalka 300W zeby podniesc ja do 26-27 stopni

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie,ponieważ nie sądzę by ktoś siedział ze stoperem w ręku i mierzył czas podgrzewania się wody i pracy grzałki....

Rodos napisał(a):
i dosc laikowe pytanie jaka jest w ogole roznica miedzy temp. pokojowa a temp wody? z gory dzieki za odpowiedz

Jeśli piszesz że w pokoju masz 23 st. a w akwa chcesz mieć 26-27 st. to różnica wynosi 3-4 st....... :shock:

Opublikowano
  Perez666 napisał(a):

Rodos napisał(a):
i dosc laikowe pytanie jaka jest w ogole roznica miedzy temp. pokojowa a temp wody? z gory dzieki za odpowiedz

Jeśli piszesz że w pokoju masz 23 st. a w akwa chcesz mieć 26-27 st. to różnica wynosi 3-4 st....... :shock:

Perez - koledze chyba chodziło jaka by była różnica gdyby ta grzałka nie chodziła ;)

Opublikowano

heh no tak ale odpowiedz uzyskalem troche wyzej takze dzieki za pomoc koszt miesieczny jak i roczny juz obliczylem i jest to znikoma kwota na ktora nie warto sie zapatrywac... pozdro...

Opublikowano
  Rodos napisał(a):
koszt miesieczny jak i roczny juz obliczylem i jest to znikoma kwota na ktora nie warto sie zapatrywac... pozdro...
A tak z ciekawości możesz podać te kwoty i co brałeś pod uwagę przy ich obliczaniu? Ale to już chyba temat na inny wątek.
Opublikowano

Więc posłużyłem sie najprostszym z możliwych sposobów, i użyłem do tego celu kalkulatora znajdującego się na tej stronce http://triamond.prv.pl/ pewnie ją znasz, klikasz w zakładkępo prawej stronie "kalkulator kosztów", wyszło mi że koszt miesięczny wyniesie ok. 40zł zawyżając przy tym koszt 1kwh, gdyż zapewne w najbliższych miesiącach wzrośnie.

Z góry przepraszam za błędy i brak znaków interpunkcyjnych, gdyż w dobie internetu odzwyczaiłem sięod ich stosowania, a na tak kulturalnym forum dodatkowo zaopatrzonym w wykwalifikowanego poloniste do tej pory nie zdarzyło mi sie bywać.

:twisted:Gorol

Opublikowano
  yaro napisał(a):
w akwarium będzie troszkę cieple niż na zewnątrz,

Yaro witaj milo w nowym roku, troszkę cieplej niż na zewnątrz hmn, cokolwiek to oznacza, ja mam bardzo ciepło na mieszkaniu , około 24 stopnii, akwarium 420l ,po bokach i z tyłu zaizolowane styro 0,5cm , odkryta jest tylko szyba przednia , i mam stale w okresie zimowym temperature 27 stopni. NIe używam grzałki, gdyż nawet przy podmiance temperatura spada do 23-24 stopni. Grzałkę co prawda zakupiłem ale leży zbyteczna . Oświetlenie do takiego akwa to 2x54W , i w zupełności dla mnie jest to wystarczające, (surowy klimat ) , świece po około 10-12h dziennie .

Filtry :

do obsługi biologa (panel przelewowy ) - szut 750l/h 5,5 W

do obsługi mechanika ( 2 równolegle połączone szuty z filtrem do oczek ) - 2x 5 ,5 W

cyrkulator - nie pamiętam ale chyba 6 W

Łatwo obliczyć że koszt utrzymania mojej 420 l - przy takich założeniach to 33zł/msc

Opublikowano

Osobiście też mam ciepłe mieszkanie i nawet w chłodnie dni przed sezonem grzewczym temperatura w akwa nie spada poniżej 24 stopni :) Grzałki nie używam od dawien dawna ale na wszelki wypadek można zakupić (zimowa awaria ogrzewania).

Opublikowano

U mnie wyglądało to troszkę inaczej. Jako, że moje dzieci miały problem z krtanią, zmuszony byłem utrzymywać temp. w pokoju 20*C. W akwa jak wiadomo ok 24-26. I tu miła niespodzianka : dwie świetlówki 36W. każda nagrzewały wodę do tego stopnia, że grzałka "chodziła" sporadycznie.