Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam 300l akwa, 120x50x50, do tej pory uzywalem jednego wew i jednego zew filtra ale to zawsze byl nieprzyjemny halas i srednia wydajnosc

zamierzam powalczyc z tym sumpem, mam akwa nawet na to wymiary to 70x40x30 czyli 84 litry

teraz kilka pytan: moj zbiornik nie ma otworow w dnie, czy sa one konieczne do uruchomienia sumpa? sadze ze to konieczne chyba ze chce sie 2 pompe wlaczac co jest bzdurą

kurcze sporo roboty sie szykuje, czym nawiercic otwory w zbiorniku , jaka pompe zamontowac, jak i ile wkleic szyby w sumpie, jest moze ktos z lodzi kto to ogarnia i mogly wpasc i zerkanac gdyby byly powazne problemy z tym?

+sumpa to jak czytalem duza wydajnosc i energoszczednosc, czy taki 1 sump wystarczy na moj zbiornik bez dodatkowej filtracji?

Opublikowano
moj zbiornik nie ma otworow w dnie, czy sa one konieczne do uruchomienia sumpa?

Nie jest konieczne - możesz zastosować np. pudełko przelewowe

czym nawiercic otwory w zbiorniku

Wiertlem do szkła jak już sie zdecydujesz - poszukaj manuala Makok kiedyś wklejał z filmem jak wiercić.

Jaka pompe zamontowac

Tu już zasobność portfela ma duże znaczenie

jak i ile wkleic szyby w sumpie

Wkleić na sylikon akwarystyczny - poszukaj było dużo o wklejaniu.

+sumpa to jak czytalem duza wydajnosc i energoszczednosc

Niekoniecznie - wszystko zależy od tego jakie wkłady zastosujesz i jaką pompę.

czy taki 1 sump wystarczy na moj zbiornik bez dodatkowej filtracji?

Tak ale prawdopodobnie będziesz potrzebował jakieś cyrkulatory

Opublikowano

no bo chodzi tu tez o energie elktryczna, zeby akwarium pobieralo jak najmniej pradu, na przynajmniej mniej niez 2 filtry i 1 grzalka

grzalka musi chodzic wiec tylko z filtracja mozna cos pokombinowac

kilka pytan co do tego co powiedzieliscie, z tego co wyczytalem to caly sump pacuje tylko na jednej pompie ktora z sumpa pompuje wode do akwa, kominem wpada do sumpa

i teraz tak, jezeli zbudowal bymtaki sump to co to sa cylkulatory i czy to pracuje na prad i pewnie tak, czyli wyltracja znow wymagala by 2 urzadzen elektrycznych i z oszczedzania energii nici

jezeli nie robil bym dziur w akwa i zalozyl to pudelko przeplywowe, czy ono pracuje na prad?

i co wy byscie polecali, no bo wiercenie w akwa i wklejanie komina wydaje sie rozsadniejsze, no i przyczepiajac to pudelko przeplywowe trzeba by przerabiac pokrywe oswietlenia

jak sump natlenia wode?

Opublikowano

porównaj wydajności pomp.

Do 300l, kubeł ma zwykle około 20W a pompa w sumpie musi mieć 40W by zachować podobną wydajności w l/h.

Przy wiekszych mocach nie ma już takiego spadku wydajności do wys. podnoszenia, bo wysokość pompowania przeciętnie w akwarium nie jest większa niż 1,5 m.

Tak więc, sump w tym przypadku nie jest energooszczędny. Pomyśl raczej o jakimś panelu itp. rozwiązania z filtrami na tym samym poziomie.

Co do pierwszego pytania - czy musisz wiercić w akwarium ? NIe, są pudełka przelewowe. Można też zrobić odpływ boczny - nie trzeba opróżniać wtedy całego zbiornika.

Opublikowano

Raz, że sump wcale nie jest w tym wypadku energooszczędny a dwa, że do tak niewielkiego akwa jak twoje to przerost formy nad treścią.

Chcesz się pozbyć sprzętu z akwa? Postaw narurowca na wężach gumowych, daj 2 korpusy, jeden mechanik i biolog i masz po sprawie. Ciszej, taniej, bezpieczniej i wygodniej.

Opublikowano

Chcesz się pozbyć sprzętu z akwa? Postaw narurowca na wężach gumowych, daj 2 korpusy, jeden mechanik i biolog i masz po sprawie. Ciszej, taniej, bezpieczniej i wygodniej.

chodzi ci o to zeby poprowadzic weze do tego akwarium pod glownym zbiornikiem i w nim zamontowac wszystkie filtry? czyli pudelko przelewowe "Zrzucalo" by wode w dol, a kubel ciagnal wode z malego zbiornika i podosil by ja do glownego, oprocz tego w malym zbiorniku pracowal by mechanik i grzalka, tak to mialo by wygladac?

dzis mialem jechac do kastoramy i kupic kolanka do wezy zeby zamontowac kubel

ps to zabawne ze mowicie o 300l ze jest male ;D

no moze jest jak bedzie smigac to kiedys moze bedzie wieksze

Pozdro i dziekuje wszystkim za pomoc

Opublikowano

witam jeszcze raz, jezeli ktos moze niech mi wyjasni na chlopski rozum jak wygladaja te "narurowce, co pod co sie podczepia i tak dalej, ja mam jeden filtr wew i jeden kubel i jeden 80 litrowy kotnik do uzycia w tym celu

Zasys-korpus-pompa-korpus-wylot.

wyglada to jak konstrukcja kubla tylko nie jestem pewnie co to jest ten korpus

szukjalem tyroche na forum ale jest milion opcji, i sie gubie ;/