Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Jakiś miesiąc temu uruchomiłem wreszcie upragnione akwarium i zaczęły pojawiać się małe problemy. Otóż akwarium wyposażyłem w "panel filtracyjny" który jednak stoi poza akwarium, a nie w środku. Woda wędruje do niego rurą przelewową z zaworkiem zwrotnym, po czym wypychana pompą wraca do akwarium. Wszystko wygląda świetnie i problem pojawia się dopiero w momencie gdy rura odprowadzająca wodę z akwarium zapowietrza się przez znajdujące się w wodzie pęcherzyki powietrza i przestaje ssać. I tu właśnie zwracam się do was o pomoc - jak stworzyć system który samoczynnie będzie zasysał zgromadzone w rurze powietrze poprzez zaworek i wężyk?? Co kilka godzin muszę to robić "ustnie", próbowałem też przerobić filtr wewnętrzny z napowietrzaczem aby tylko pobierał wodę i powietrze z wężyka, jednak nie ma on na tyle siły żeby "ssać przez rurkę". Czekam niecierpliwie na pomoc.

Pozdrawiam. :shock:

Posted

skąd masz te lewe powietrze?

U mnie coś takiego funkcjonuje w hydroponice i wogóle nie muszę tego odpowietrzać (za wyjątkiem pierwszego razu)

Posted
gdy rura odprowadzająca wodę z akwarium zapowietrza się przez znajdujące się w wodzie pęcherzyki powietrza i przestaje ssać.

Jeśli to przez bąble napowietrzacza to najprościej będzie go wyłączyć lub zamontować w panelu filtracyjnym.

Posted

W najwyższym punkcie kolanka zasilającego panel wklej cienką rurkę, dołącz do tego wężyk od dyszy Venturiego w jakiejś głowicy. Pompa będzie wytwarzała podciśnienie i usuwała niepotrzebne powietrze.

Podobnie można zrobić przy pudełku przelewowym.

Posted

innym rozwiązaniem moze być:

- zmiana lokalizacji rurki zasilającej,

lub

- zwiększenie głebokości skąd pobiera wodę (bąbelki przy dnie zwykle nie latają)

albo

- zmiana średnicy rurki odprowadzającej wodę na mniejszą ( większa prędkość przepływu)

lub

- zastosowanie mocniejszej pompy

albo też:

- zlikwidowania źródła bąbelków - bo skąd ich tyle i jakie skoro są w stanie zagrozić pracującemu lewarowi ?