XGrzesX Posted December 22, 2010 #1 Posted December 22, 2010 Akwarium zalane zostało 21 października czyli dwa miesiące temu. Od około 5 tygodni pływa 14 rybek. Co kilka dni sprawdzam parametry wody. NO2 najpierw było 0 potem wzrosło a po 4 tygodniach od zalania cały czas jest na poziomie 0. Zastanawia mnie tylko poziom NO3. W zasadzie cały czas poziom NO3 wynosi 5-10 (test Zooleka). Czy to możliwe, żeby przez tyle czasu poziom NO3 się nie zmienił.
XGrzesX Posted December 22, 2010 Author #3 Posted December 22, 2010 W zasadzie to była tylko jedna podmiana wody. Reszte to delikatne uzupełnianie wody. Przyznam, że nie pamiętam czy mierzyłem i jaki dokładnie byl Poziom NO3 bezpośrednio po podmianie.
eljot Posted December 22, 2010 #4 Posted December 22, 2010 Skoro bez podmian jest na stałym poziomie to, albo wina testu (wiele osób narzekało na zooleka), lub gdzieś zachodzi denitryfikacja. Jak masz rośliny w akwa to one pochłaniają część związków azotowych, jeśli tak to tylko się cieszyć.
XGrzesX Posted December 22, 2010 Author #5 Posted December 22, 2010 Roślin raczej niewiele bo jeden nieduży anubias.
nabe Posted December 22, 2010 #6 Posted December 22, 2010 Nie ma się czym martwić, skala ruszy kiedy akwarium zacznie się starzeć, gromadząc róźny niedosprzątany muł i kiedy ryby zaczną dorastać. Dla pewności można zmierzyć kilka razy między podmianami innym testem np Sery, JBL, Saliferta.
XGrzesX Posted December 23, 2010 Author #7 Posted December 23, 2010 Chyba mam już podejrzenia skąd taki niski poziom NO3. Prawdopodobnie w zbiorniku mam sinice. Do tej pory myślałem, że to glony ale trafiłem w internecie na zdjęcia sinic i wydaje mi się, że u mnie są właśnie sinice. Szczególnie widoczne na piasku. Jak się ich pozbyć ?
eljot Posted December 23, 2010 #8 Posted December 23, 2010 Na początek spróbuj tak http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=20&t=8555
Recommended Posts