Skocz do zawartości

Pęknięta 160 po dwoch dniach od zalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po około 48h od zalania pękło moje długo wyczekiwane akwarium. Problem w tym, że nie mam zielonego pojęcia gdzie popełniłem błędy. Akwarium było o wymiarach 100x40x40 z 6 mm szyby.

Może zaprezentuje najpierw, tak wyglądało akwarium zaraz przed zalaniem: http://img576.imageshack.us/img576/7518/caog.jpg

Zarówno szafkę, piankę ( która była krzywo docięta ) jak i akwarium nabyłem od tego samego producenta - myciok.pl, ze względu na to, że ma bardzo niskie ceny. Zastanawiam się teraz czy to nie był błąd.

Do szafeczki dokręciłem 4 nogi które mają udźwig wg. producenta po 50kg http://img571.imageshack.us/img571/3693/nogi4.jpg

Następnie wypoziomowałem na nich idealnie szafkę, położyłem piankę, położyłem akwarium na piance, a od spodu podłożyłem i dokręciłem rękami nogi o udźwigu 450 kg na sztukę: http://img24.imageshack.us/i/nogij.jpg/

Jak widać na zdjęciu nogi te są lekko cofnięte ( postąpiłem tak ze względów estetycznych). są rozłożone wzdłuż środkowych pionów szafki. Czy to mogło spowodować wypadek? Widziałem tej długości baniaki stojące na 4 nogach i było ok (chyba).

Pod kamienie wsadziłem taką samą piankę: http://img251.imageshack.us/img251/9448/piankakamienie.jpg

A tak wygląda pęknięcie wraz z próbą ratowania sąsiadów: http://img703.imageshack.us/img703/5551/szklo.jpg

Jeszcze jedno chyba tylko mogę dodać, w blacie szafki są otwory małej wielkości po konfirmatach, czy to mogło coś przeszkodzić? ja tylko delikatnie posmarowałem je silikonem akwarystycznym w celu uniknięcia przedostania się wilgoci oraz slizganiu pianki. Te same śruby czy też konfirmaty widać na drugim zdjęciu

Jakieś wnioski doświadczonych kolegów?

Opublikowano

Stawiał bym na pokrywę. Z czego jest zrobiona?

"Szóstka" to cienkie szkło, a wzmocnienia widoczne na zdjęciu są takie "aby,aby".

Jedyny plus jest taki że to 160 a nie 460 ;)

Opublikowano

pokrywa ze spienionego PCV, a jaki wpływ na to zajście mogła mieć pokrywa? Pokrywa leży na uszczelce.

No tak szkło jest cieniutkie...

Opublikowano

IMHO źle dobrana grubość szkła, nieprawidłowo wklejone wzmocnienia.

Wczoraj albo przedwczoraj ktoś się pytał czy akwarium może tak pęknąć.

Czym mazane było te akwa? Wg mnie powinno się takie akwarium reklamować.

A tańsze było dlatego, że zastosowano cieńsze - tańsze szkło

Opublikowano
IMHO źle dobrana grubość szkła, nieprawidłowo wklejone wzmocnienia.

Wczoraj albo przedwczoraj ktoś się pytał czy akwarium może tak pęknąć.

Czym mazane było te akwa? Wg mnie powinno się takie akwarium reklamować.

A tańsze było dlatego, że zastosowano cieńsze - tańsze szkło

Normy widocznie źle są wyliczone, 100x40x45 już są z 8mm szkła.

Właśnie z reklamacji nici bo stwierdzili, że reklamacja podlega jedynie rozszczelnieniu, a nie pęknięciu.

Silikonem akwarystycznym pomazałem żeby zwęzić wyciek wody, dzięki temu chlapało ciurkiem do wiaderka.

Czyli rozstaw nóżek szafki był ok?

Jaką firmę jesteście mi wstanie polecić jeśli chodzi o baniaki?

Opublikowano

Masz to na piśmie?

Pracuję w Inspekcji Handlowej i powiem ci, że za takie coś przedsiębiorca by nieźle beknął.

Napisz do niego pismo, w związku z niezgodnością towaru z umową.

Przez pierwsze 6 miesięcy od nich musisz dostać na piśmie ekspertyzę że błąd był twój.

Pierwsze słyszę, że reklamuje się rozszczelnienie a nie pęknięcie.

Nawet jeżeli wadą nie było za cieńkie szkło, to mogła być w szkle jakaś wada, skaza.

Jednak za to odpowiada i tak producent,, czy sprzedający.

Walcz o pieniądze a jak nie będą chcieli z tobą rozmawiać to wal do Inspekcji Handlowej, szybko go wyprostują.

Opublikowano

a wiec tak te metalowe nogi jak i te plastikowe sie do niczego nienadaja a tym bardziej pod akwarium

dales wytrzymale nogi na boki i plastik w srodek DLACZEGO zalowales dodatkowych dwoch nozek w srodek ?

jestem pewien ze ta cala konstrukcja by padla po paru tygodniach uzytokowania , wiem bo jestem stolarzem i krecilem takie nogi w meble , potrafily pod zwyklym ciezarem mebla pekac i zmienaic poziom

troche o pekaniu szkla wiem bo mi tez sie przytrafilo cos podobnego tylko ze ewidetnie z mojej winy od urazu mechanicznego a w twoim przypadku sam nie wiesz gdzie zawiniles

robiles probe zbiornika przed ulozeniem dekoracji na tej szafce ?

teraz mozna polemizowac gdzie tkwi wina jak juz ktos wspomnial wyzej ze moze to byc wina grubosci szkla albo osunietego kamienia do nieprawidlowo rozlozonych napiec na akwarium co spowodowalo peknieciem

mysle ze i tak sie niewysadzisz zadnego zwrotu od producenta poniewaz nieprawidlowo przygotowales akwa

robilem latem kuchnie dla pani od ubezpieczen i zapytalem czy ona ubezpiecza akwaria to odparła ze oczywiscie ale trzeba miec atesty na akwarium tj kupione w sklepie ktory takowe wystawia , na caly zbiornik szafke i reszte

Opublikowano

moim zdaniem :

1)szafka trochę lipna - blat 18mm, ja w swoim podobnym zestawie mam x2, czyli 36mm.i tej grubości blat wszystkim polecam, nie ugina się tak jak 18mm.

2) uważam że zastosowane nóżki w zupełności wystarczyły , też mam plastikowe najtańsze po 5zł i w ilości 6szt, i każda przyjmowała nacisk mojego ciężaru 90kg. na szafce o długośći 1m, stoi 200 litrowe akwarium. (kamienie itd) , a pod akwarium dodatkowo w szafce stoją 2 kotniki 30 litrowe, i jest okey. (fota szafki u dolu )

3) podejrzewam winę u Ciebie złego wypoziomowania, co jest najistotniejsze przy stawianiu baniaka.

Czy poziomice kładłeś po przeciwnym bokach szafki sprawdzając czy środek szafki nie jest załamany albo odwrotnie ? Czesto się zdarza że boki szafki są wyżej aniżeli środek, i tak wsparta poziomica pokażę poziom, ale nie ukaże wgłębienia środka szafki o ile na to nie zwrócimy uwagi. bądz na odwrót przy złym dokręceniu nóżek środek jest u góry a boki wedrują w dół.

To według mnie głowna przyczyna , pozdrawiam Marek

szafka.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

Poleciało przy samym brzegu wzmocnienia,stawiam że jest ono za krótkie wzgl. długości akwarium. A poprzecznego nie miałeś? Upewnij się czy blat nie ugiął się pod ciężarem baniaka.

Opublikowano

Myśle ze ta pianka pod kamienie nie była dobrym pomysłem,steropian mimo wszystko był by sztywniejszy i lepiej amortyzował by ostre krawędzie kamieni,no ale wtedy pekło by dno.Co do nózek to te na środku były niezbędne.A wogle po co Ci one były?Tez montowałem takie nogi i to lipa straszna,spawy puszczaja przy najmniejszym przesunięciu.moje 375 stało na samych ślizgaczach i to najlepsze chyba rozwiazanie.Mam taki właśnie baniak z holendrem i oba fronty mam z szyby 8 mm lecz bez wzmocnien.Kupuj sylikon,szybe,daj jedno wzmocnienie poprzeczne,myśle ze z szyby 8mm i szerokości 15cm powinno być ok i dalej do przodu.Jak sie boisz to klej jeszcze wzdłuzne tez po 10 cm szerokie.Poziomowałeś te szafkę?

Płyta 18 mm śmiało wytrzyma taki nacisk,mam wypuszczoną po 80 mm z kazdej strony,nic sie nie ugina.

Proszę nie pisać posta pod postem. W prawym dolnym rogu masz guzik "edytuj". Gorol.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.