Skocz do zawartości

Pęknięta 160 po dwoch dniach od zalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupowałem w tej samej firmie akwarium 2,5 roku temu - 150x50x50, z szyby 8mm. Narazie jest ok. Szafkę mam bardzo podobną, tyle że nie dokręcałem żadnych nóżek, tylko leży na równej płycie. Jeżeli akwa pękło na przedniej/tylniej ściance, to stawiam na jakieś nierównomiernie rozłożone siły. Takie gadki, że ubezpieczenie obejmuje rozszczelnienie, a pęknięcia nie według mnie bzdury, ale z drugiej strony... Jak do dedykowanej szafki dokręcasz jakieś bidanóżki, to według mnie nie udowodnisz że wina leży po stronie wykonawcy.

Chmmm... czy mam się bać?

Opublikowano

wg mnie powineneś zrobić tak jak radzi Ci yaro.

Wydaje mi się, że akwarium pękło w zbiegu dwóch okoliczności.

Pierwsza - źle zaprojektowane akwarium - za cienkie szklo, źle dobrana dlugość wzmocnień. Ciekawe jak z ich szerokością....

Druga - szafka. BYć może trochę przysiadła, co wzmocniło pierwszy problem.

Szafka nie jest natomiast jedyną przyczyną Twojego problemu. Gdyby ona była problemem, miałbyś pięknie pęknięte dno, a nie przednią szybę.

Czy napewno nie uderzyleś akwarium (nawet lekko) metalowym przedmiotem? Widziałem już dwa akwaria załatwione przez delikatne stuknięcie garnkiem. Co ciekawe, oba pękały po kilku dniach.....

Opublikowano

Jadłem kolacje i mieszałem pilotem w tym momencie, akwarium niczym nie dostało na 100%. szczęście, że bylem w domu bo odpowiednia reakcja ocaliła wiele szkód. 115zł kosztowało, tylko tyle straciłem na szczęście.. no i trochę nerwów. Myślę, że nie mam co się sądzić bo wina leży również po mojej stronie:

Sprawdzałem jeszcze raz poziom, szafka zapadła się na 1mm przy frontowej ściance. Także to pewnie była główna przyczyna.

Wzmocnienia w tym akwarium były o wymiarach 700x38x6mm, po tym zajściu to się nie odważę kleić tego akwarium, raczej wolał bym kupić droższe żeby mieć jakąkolwiek pewność że drugi raz to się nie wydarzy.

Te ich dedykowane nóżki to było 9 bodajże gumek na gwoździach o średnicy 1 cm, bez idealnie prostej podłogi nie jestem w stanie nic z nimi zrobić.

Co do tych nóżek plastikowych to wyczytałem gdzieś, że są dobre. W sklepie jak je zobaczyłem było napisane, że jedna nóżka ma 450kg udźwigu, widocznie są różne opinie. Możecie mi jakieś sprawdzone rozwiązanie polecić?

paputek25 Ja już miałem 8 takich nóżek aluminiowych w siatce jak ty masz, chyba troche mniejsze, zapytałem sprzedawce i mi odradził :-) To oddałem.

Jak jakiś fachowiec jest w stanie polecić dobre stopki bardzo bym prosił.

Dokręcę do tej szafki jeszcze jeden blat i kupie akwarium z szyby 8mm, do tego jakąś oryginalną piankę a nie taką karimate, a do środka faktycznie dam styropian bo ta pianka się odkształciła od kamieni, także styropian może będzie lepszy. I powinno być dobrze, nie?:)

Opublikowano

Mam pytanie - po Ci te nóżki? Moja szafka wogóle nie ma nóżek. Po prostu leży blat na podłodze (panelach) i tyle. Jak sprawdzam poziomicą, to też nie mam idealnie równo zarówno na boki, jak i przód - tył.

Opublikowano

Nie koniecznie.Postaw na 5mm slizgaczach,takie male plastikowe wbijane w szafkę.Posklejaj fachowo stary baniak-nie kupuj nowej kichy.Zobacz na allegro,nawet baniak 150cm dł nie ma wzdłuznych od konca do konca.mi pękły tylko wzmocnienia.Pytałem o porade kolegę Waldeusza,on klei rózne baniaki i stwierdził ze te allegrowe to nanic są.Więc wyeliminowałem błędy i jest ok.

Opublikowano

ja dostałem w prezencie od kumpla,więc takie juz było.Ale sadze ze to oryginał.Kupił na giełdzie używane.Lecz sprawdziłem na allegro-faktycznie nie ma.Zostaje wymienić szybę,wzmocnić i zalewać.Służymy radą,jak sie postarasz to za tydzień zalewasz :) tylko nie kombinuj z szafką.Przechylenie w przód czy tył nie ma wpływu jeśli jest takie samo na całej płaszczyznie.Widziałem posta ze komuś sie na karimacie wykopyrtło około 1cm i stało.Mi na panelach siadło tez cm na tył i tez nic sie nie działo,lecz postanowiłem to zmienić.

moze z lubelskiego jesteś,okolice zamościa to pomogę.

Musiałeś nie wypoziomować ,albo przeoczyć bardzo wazna sprawe ze tak pękło.Szyba ma duzą tolerancje na zginanie"wiem bo pracowałem w szklarni i jak wiatr wiał to płaszczyzna ładnie pracowala"lecz jak zle ustawisz i szkło ma naprzenia z "czola" to pęka niczym bańka i marzenia razem z nią.

Opublikowano

odpusc sobie te nozki najlepiej postaw szafke na slizgaczach a jak niebedziesz mial poziomu to wbij je tylko z jednej strony ewentualnie mozesz posluzyc sie klinkami z plyty HDF (pilsniowa , plecy w meblach)

ja w swojej szafce DIY do akwa 500l wlasnie tak zrobilem

szafka stoi na podlodze , nastepnie postawilem na nim puste akwa , ladnie oswietlilem i widzialem gdzie jest szczelina a gdzie nie ma , musialem podlozyc na srodku i z boku tak wlasnie wyrownalem blat potem standardowo pianka , akwa , woda

nieklej tego akwa kup nowe 120 zl to nie jakis wydatek , zaklejenie go pewnie bedzie kosztowalo troche, szyba ,sylikon czas, robocizna , odpusc sobie

Opublikowano

Wzmocnienia w tym akwarium były o wymiarach 700x38x6mm,

Ponieważ od tygodnia mam kupione takie akwa jak Ty stojące sobie w kącie jeszcze w kartoniku i czekające na kamyczki (wszystko zasypane śniegiem) postanowiłem je zalać na "sucho" i sprawdzić czy i mi się jakaś przygoda nie przytrafi. Na akwa bez wody pokrywa diy wchodziła z luzem paru mm. lecz już po zalaniu do pełna ledwo da się wcisnąć. Wniosek..... przednią i tylną szybkę woda musi ładnie wypychać. Zmierzyłem długość swoich wzmocnię i maja one po 83cm a nie tak jak Twoje po 70cm. Może Twoje były za krótkie i dlatego nie utrzymały przedniej szyby od naporu wody.

Trafiłem na fajny temacik o wzmocnieniach i naprężeniach http://akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=31847

Opublikowano

większość osób mu pisze odpuść sobie nóżki...

dzem podobnie jak ja, ma bardzo nierówną podłogę, u mnie wygląda to tak ,że przy samej ścianie podłoga unosi się do góry, i jak postawie szafkę na samej płycie, to akwa wychyla się do środka pokoju , ( przy tylniej szybie mam 3cm wody od góry, a przy przedniej już 2 cm, i woda naciska na przednią szybę ) Gdybym wiedział że w tym miejscu będzie stać akwa, to przed remontem bym ten kawałek podłogi wypoziomował, tak jak to robiłem przy baniaku 420li stoi na płycie OSB.

U mnie akwarium 200 litrów plus 2 kotniki 30l= 260 litrów , stoi na 6 plastikowych nóżkach . i jest okey.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.