Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

90%ludzi trzyma pyszczaki wukladzie 1x3/4 rowniez ten gat. i jest wszystko ok...u mnie jest ten problem ze ryby byly zestawione ze saba prawie dorosle tzn samiec mial ponad 9cm a samice 6-7cm.

Czyli mam rozumiec ze samice nie sa zainteresowane amorami samca (i dochodzi do pobic) tylko dlaczego skoro nic mu nie brakuje i ma najwyzsza pozycje w akwarium...

p.s zaraz wkleje jego foto :mrgreen:

Opublikowano

p.s ( ludzie porownuja temperament tej ryby do redzika, mysle ze sa w bledzie , klasyfikujac go jako srednio-agresywna rybe )

Może trafił ci się wyjątkowo agresywny egzemplarz jak u mnie callainos (swojego się pozbyłem, ale miałem spory nadmiar samców :wink: ). Ja bym poczekał z jakimikolwiek zmianami, może jak zaliczy pierwsze tarło sytuacja się unormuje.

Opublikowano

Szkoda że odłowiłeś samice zamiast samca, w ten sposób wydaje mi się że zamęczyć może dwie pozostawione, a po powrocie wyleczonych da im znów popalić. A trzeba było wyłowić samca aby dał im troszkę odpoczynku.

IMHO 1+4 to odpowiedni układ, większość z nas tak ma i nie narzeka.

Opublikowano

Probowalem odlowic ale jest szybki i cwany, nawet na pulapke z zarciem nie idzie a nie chce burzyc u demasoni i hong w miare zgodnego ukladu stadnego - wyjmujac kamienie by go zlapac.Samiec sie troche uspokoil pozostawione 2 samice regularnie przyjmuja pokarm i nie maja wiekszych pogryzien (sa sprytne albo bardziej akceptowane) w razie agresji jedna wchodzi za tlo 2 za skale przy filtrze,problem jest z tym ze samiczki sa prawie ciagle w ukryciu ,wyglada to tak tak jakbym mial tylko samca msobo :mrgreen:

Jutro z kotnika wypuszcze ta mniej pobita bo widze ze juz troche odzyskala sily , lapie sie pyskiem przez siatke z pozostalymi 2 samicami :wink:

Opublikowano

a może coś przestawiłeś zmieniłeś np. podniosłą się temperatura lub coś innego, może jakieś warunki powoduję że samicę nie mogą podchodzić do tarła no a samiec owszem i z stąd ta przesadzona agresja w stosunku do nich.