Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z pyszczakami otóż moje pyszczaki są aktywne tylko w nocy zaczeło się od wycieczki z której wruciłem ok 0.00 o 1.00 miałem ochotę chwile je pooglądać więc włączyłem miej więcej na godzinę światło rano przez cały dzień jag by spały zazwyczaj tak było w nocy mam akwarium 112l o szerokości 80 cm w tym 2 świetlówki T8 i 1t5 jednak świece narazie tylko 2x18t5 przez 11godz. dziennie parametry wody mam w normie posiadam 4 saulosi 1 samiec i 3 samice już w większości wybarwione.Prosze o odpowiedz

Ps tak te akwarium jest trochę za małe ale większego nie będę miał

no2 i no3 w normie coś koło 0 filtr 1000l/h hinski

Opublikowano

No3=zero to nie jest "w normie" a nawet może świadczyć o czymś przeciwnym. Mierzyłeś to przed czy zaraz po podmianie, bo podejrzanie wygląda.Jaki to filtr, jakie masz w nim wkłady, często czyścisz i jak? Póki co możesz poszukać w wątku o płochliwości ryb, może na coś wpadniesz.

Opublikowano

Coś koło zera powiadasz ? A może 0,2 np.? Tu nic nie jest w normie, ani niewykrywalne azotany, ani niezmierzone azotyny. Filtr masz wew.czy zew ?

Btw.polecam nakładkę na Ff - rażąca ilość bykUF :wink:

Opublikowano
sory pomyliło mi się no3 mam 25 a nop 0,5 filtr hw-302 wkłady ceramika grys koralowy i bio bale

Proszę sprawdzaj to co napisałeś przed wysłaniem, bo ciężko nam będzie cokolwiek doradzić :wink:

Opublikowano

akwarium 112l

obsada pyszczaki saulosi 1 samiec 3 samice

parametry

no3 25 mg/l

no2 0,3 mg/l

gh 17d

kh 15d

ph 8,0

Filtr hw-302 1000l/h kubełek

wkłady filtra bio bale, ceramika, koral

podłorze: piasek kwarcowy biały i czarny drobny

20 kg kamieni nie zmieniają parametrów

problem ryby aktywne tylko w nocy

oświetlenie 18wx2 philips

Opublikowano

NO2 powinno być niższe, ale może to wina testu. IMO ryby przestraszyłeś włączając światło w nocy i będą potrzebować trochę czasu aby wrócić do normy. U mnie sprawdziła się 2 dniowa głodówka i podanie pokarmu w formie tabletek przyklejonych na przednią szybę.

Opublikowano

Nie zgodzę się z Wami. Tutaj wina leży po stronie wykrywalnych azotynów i to w dość dużej (0,3-05) skali. światło owszem, mogło je wystraszyć, ale nie aż tak. Co mogło być przyczyną skoku ? No chyba, że no2=0,3mg uznajesz za standard i takie miałeś cały czas ?

Opublikowano

stężenie no2=0.3 jest już wysokie i ma wpływ na zachowanie ryb. z pewnością będą apatyczne, płochliwe, przestaną pobierać pokarm.

Proponuję podmianę wody i to więcej niż standardowe 20%, a w okolicach (30-50%). Zmierz ponownie poziom azotanów i azotynów na następny dzień i daj znać. Sądzę że sama podmiana wody przywróci "normalność" wśród Twoich ryb.