Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie sądzę aby w podłożu mogła powstać wystaczająco duża strefa beztlenowa do tego typu katastrofy. Szkodliwe produkty rozpadu powstają tam gdzie jest mało tlenu i dużo substancji organicznej - np .zamulony kubełek nie działający przez kilka godzin.

Opublikowano

Wiem że teoria nieco naciągana ale teoretycznie możliwa :wink: Wczoraj podczas podmiany wody postanowiłem przeczyścić dokładnie miejsce za osłoną rurek od narurowca (płyta PCV wielkości całego boku). Mimo że jest w niej duży otwór przez który wpływają ryby oraz znajduje się rura ssąca mechanika, (co prawda skierowana do wewnątrz akwa) to z przodu gdzie pcv przylega praktycznie do szyby, zrobiła się strefa beztlenowa (wyczułem ją nosem :wink: ).

Czy z czasem mogła by się tak powiększyć aby zaszkodzić rybom - nie wiem?

Opublikowano

Dzisiaj ryby mają się już całkowicie dobrze, jakby nic się nie stało.Przeprowadziłem dzisiaj ponownie badania wody i w sumie

po wymianie, aż 50% wody nie skoczyło do góry NO2=O, a reszta wygląda tak NO3=12,5, NH3=0, jedynie PH wróciło do normy 8.

W kranówce PH wyszło mi 7,4 więc jedynie tu zauważyłem dziwne zmiany.W akwarium nie mam żadnych kamieni itp aby mogło to wpłynąć na podwyższenie ph.

Opublikowano

nagły skok pH o jeden stopień może zabić rybę. Pytanie tylko co go spowodowało? Uwolniona strefa beztlenowa może dać taki efekt (spadku pH) ale musiałaby być duża a zdolność buforowa wody w akwarium niska. Jakie masz kH?

Opublikowano
po wymianie, aż 50% wody nie skoczyło do góry NO2=O

Zwykle należałoby się spodziewać obniżenia :) Duża podmiana nie wpłynie negatywnie na bakterie azotowe bo najwięcej ich w filtrze. Ktoś zapyta "to dlaczego nie polecacie takich dużych podmian?" Inne powody: gwałtowna zmiana warunków, nawet na lepsze będzie stresem dla ryb, zmiana stężenia elektrolitów w wodzie, możliwy szok osmotyczny, skok pH itp. Co do twojej sytuacji wydaje mi się że mutra był najbliższy podania prawdopodobnej przyczyny - jakiś gwałtowny spadek pH.

Opublikowano

Nie mam testu na KH-przeterminowany.Jeżeli miała by to być Uwolniona strefa beztlenowa, to tylko z kubełka bo co do miechania piasku paluchem to się bardzo przykładam. Biorąc wszystko pod uwagę myślę ,że musiało coś być nie tak z włókniną tapicerską (czymś skażona) Jednak jest to produkt, który nie jest przewidziany do filtracji w akwarium i nie wiadomo czy coś się nie wylało na nią. Na pewno już calkowicie przechodzę na filtry do wody aby wyeliminować podobne sytuacje. Przekonałem się jak nie wiele trzeba do całkowitej katastrofy.

Opublikowano

Witam

Patrząc na zdjęcia rybek stawiam na bakterie! Silny obrzęk, wyłupiastość oczu, nastroszone łuski jak przy puchlinie wodnej. To cholerstwo nie jest do końca rozpoznane przez ichtiologów. Miewałem podobne draństwo u swoich ryb, leczyłem to z różnym efektem bactopur direct i penicylinum. (mamby wyciągnąłem właśnie penicylinum).

Wahania PH świadczy o wzroście/spadku CO2 w wodzie. Nagły wysyp bakterii, które wykorzystały tlen dostarczając CO2 + siarkowodór, zaatakowało ryby IMO.

pozdrawiam.