Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatek chcialbym sie przywitac:)

Wczoraj zakupilem pelen zestaw akwariowy do Malawi.Akwarium 300 litrow,szafka,pokrywa i filtr kubelkowy Unimax 25.

Dodatkowo dostalem okolo 40 sztuk pyszczakow od 3-5cm dlugosci.Ryby mialy ciezka podroz w wiaderku ale wszystkie przetrwaly.Teraz siedza dalej w wiaderku juz z grzajlka i filtrem napowietrzajacym.Dzisiaj bede pewnie stawial to akwarium,zasypal piaskiem i kamieniami.Do tego tez mam kilka roslin nurzaniec i Kryptokoryna.Mam kilka pytan

Gosc co mial to akwarium powiedzial ze moge ryby wpuscic praktycznie po zalaniu zbiornika.Ja majac kilka akwarium slodkowodnych czekalem zazwyczaj 24h i wpuszczalem.jak to zrobic z pyszczakami?Nie chce meczyc je w tym wiaderku bo maja bardzo tloczno.W akwarium wlacze ten kubelem i dam napowietrzanie,pozdrawiam i dzieki za rady

Opublikowano
Na poczatek chcialbym sie przywitac:)

Wczoraj zakupilem pelen zestaw akwariowy do Malawi.Akwarium 300 litrow,szafka,pokrywa i filtr kubelkowy Unimax 25.

.Ja majac kilka akwarium slodkowodnych czekalem zazwyczaj 24h i wpuszczalem.jak to zrobic z pyszczakami?Nie chce meczyc je w tym wiaderku bo maja bardzo tloczno.W akwarium wlacze ten kubelem i dam napowietrzanie,pozdrawiam i dzieki za rady

Czytaj twoj post to nie wiem czy plakac czy tez moze sie smiac, chociaz nie ma z czego.Piszesz ze miales kilka akwarii ale z tego co widac to brakuje ci elementarnej wiedzy akwarystycznej.

Slyszales moze o cyklu azotowym w akwarium, zwanym tez "dojrzewaniem" akwarium? podejrzewam ze nie, skoro ryby wpuszczales po 24 godzinach.

Polecam poczytac np. nasze FAQ, a dowiesz sie co zrobiles zle juz na starcie.

Opublikowano

eljot - komu oddać? przecież je dostał.

Na dzień dzisiejszy bym je jednak włożył do akwarium, dodał bakterii nitryfikacyjnych i sprawdzał parametry wody.

Zawsze w 300 l będą mieć lepiej niż w wiadrze.

Jednak 30 ryb i to czort wie jakich skłoniło by mnie do poznania ich i zdecydowania czy one wogóle sie do tego akwarium nadają.

Jednak na początek na pewno będzie im lepiej w akwarium niż we wiadrze.

Opublikowano
eljot - komu oddać? przecież je dostał.

Darczyńcy :wink:

Jeśli nie ma takiej możliwości to pewnie że w akwa mają większe szanse.

Ryb jest 40 nie 30, z czasem i tak większości trzeba będzie się pozbyć.

Opublikowano

Ryby prosto do kranówki? Po 24godz filtry - tak, filtry a nie woda mają znaczenie- będą tak samo niedojrzałe jak po zalaniu, czekanie 1 dzień nic ci nie da. Ok, zgrzeszyłeś bracie, ale jest jeszcze dla ciebie ratunek :P Po wpuszczeniu obsady odpal filtr kubełkowy (jakie masz wkłady?), daj napowietrzanie a potem poczytaj o cyklu azotowym w akwarium. Sprawa prosta a wymaga tylko trochę cierpliwości na początku. Jutro w zoologu kup testy na NO2, NO3 (będziesz też potrzebował innych, ale sobie doczytasz w FAQ) do tego dobrze byłoby mieć pod ręką jakiś pochłaniacz jonów amonowych w razie katastrofy ekologicznej.Do akwa wlej jakiś starter z bakteriami azotowymi - nitrafin,denitrol albo nitrivec itp. Oszczędnie karm ryby, na razie nie podmieniaj wody i sprawdzaj testami sytuację co kilka dni. Mimo falstartu powinieneś wyjść na prostą.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.