Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj tam głupawo się w pośpiechu wyraziłem :D:lol: :oops:

Już faktycznie wówczas nie pre~ ale filtr mechaniczny = medium filtracyjne przez które przepływać ma woda napędzana pompą cyrkulacyjną/obiegową. Ale wolałbym aby nie gracić wnętrza baniaka.

No i mam takie pytanie do tych co mieli styczność : czy uszczelniony (niezatapialny) AT-203 lub AT-305 przepchnie wodę przez narurowy z gąbką?

Czy konieczna byłaby wówczas jakaś obiegówka C.O.? (Np. Omnigena 25-40)

A może jeśli konieczna to czy za porównywalne pieniądze znacie bardziej energooszczędną pompkę.

//edit : dodam że pompa umieszczona byłaby ok 1m poniżej górnej części instalacji, różnica poziomów wlotu i wylotu ok 50cm i wysokość wylotu względem pompy 70-80cm

Opublikowano

Zdecydowałem się na kubełek Eheima 2215 (620l/h, 15W) oraz mechanika AquaEl Turbo Filter 1100 (14W, 1100 l/h). W razie potrzeby dorzucę jeszcze cyrkulator jvp 101 (6W, 3000 l/h).

Poradźcie mi proszę czym zasypać biologa oraz co zastosować jako przedfiltr. Oryginalnie w zestawie jest wkład węglowy.

Czy sprawdzi się gąbka od minifiltra mechanicznego? Pierwotnie myślałem o oryginalnym przedfiltrze Eheima http://www.eheim.com.pl/product_info.php?products_id=873 , ale on zajmie trochę miejsca w zbiorniku.

Opublikowano

A gdzie kupuje się bioceramikę, i co konkretnie? Można kupić oryginalne wkłady Eheima, ale tanie one raczej nie są ;)

Opublikowano

A gęsta gąbka? Obawiam się, że nie odróżnię gęstej gąbki od mniej gęstej ;( Wykombinowałem sobie gąbkę od mini filtra ponieważ taka gąbka zajmie mało miejsca w baniaku. Tyle jeżeli chodzi o moje doświadzenie.

Opublikowano

eljot12 dzięki, porównałem oba zdjęcia i już jestem w domu.

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Chyba już mam wszystko poukładane w głowie, sprawię sobie i ... rybkom fajny prezent pod chojaka ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie w jaki sposób startuje się Eheima Classica 2215, tzn. czy ma on jakiś mechanizm zalewowy czy też muszę dokupić firmową rurkę do zalewania kubełka. Zwróciłem się z tym samym pytaniem do przedstawiciela, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.