Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem nowe akwarium 100x40x40 (160l) dla swoich szczyli. Zamieszkać ma tam mała rodzinka saulosi (2+6 / 2+4). Akwa będzie tak upchane, że nie będzie nawet gdzie wrzucić kubełka.

Wymyśliłem sobie taki oto filtr biologiczny, który będzie znajdował się miedzy lustrem wody a pokrywą. Usytuowanie takie zapobiegnie ewentualnym wyciekom poprzez nieprzewidziane nieszczelności/rozszczelnienie na zewnątrz akwarium. Filtr będzie zbudowany z dwóch rur PCV (fi 75 długości 80cm co daje około 5,5l mediów) wypełnienie jednej to grys koralowy a drugiej ceramika i pokruszony wapień. Zasilać go będzie głowica 600l/h z prefiltrem, po drodze trójnik/rozdzielacz a na wylocie myślę dać deszczownice.

Oczywiście w akwa będzie dodatkowo mechanik 960l/h z gąbką.

Jak myślicie.....sprawdzi się takie rozwiązanie i czy da radę wydolić biologicznie?

Rady i sugestie mile widziane.

post-7755-146957127241_thumb.jpg

Opublikowano

Przy planowanej obsadzie powinno wyrobić, ale przesłoni ci 15 cm powierzchni i będziesz miał spory cień w akwa. :wink:

Z deszczownią daj sobie spokój, skieruj wylot z mechanika na powierzchnie i starczy.

Nie pchałbym tam pokruszonego wapienia.

Opublikowano

Nie pchałbym tam pokruszonego wapienia.

To co polecasz aby miało dobrą powierzchnię na rozwój bakterii a zarazem podnosiło twardość i ph wody?

Opublikowano

b. podobne rozwiązanie wiedziałem w sklepie akwa. Sprzedaje się nawet takie zestawy z tego rodzaju filtrami. Z tym, że tam, zamiast rur, były płaskie korytka, a woda deszczownicą kapała na gąbki, przez gąbki i dołem skapywała do akwa. Jeśli chcesz chować filtr pod pokrywę to zmień pomysł właśnie na wypełnienie gąbkowe. Dzięki temu będziesz miał i biologa i mechanika. Pamiętaj tylko, żeby całość przykryć, bo mocne światło ze świetlówek spowoduje wzrost zielenic, albo długich zielonych glonów nitkowatych. Na youtube są pokazane nawet takie (podobne) konstrukcje - niestety nie mogę ich teraz znaleźć

Opublikowano
Calosc moze dzialac ale musisz wyciagnac rure za akwarium. Wiec dodaj kolanka, kawalek rurki lub weza i po sprawie... :)

W czym ma pomóc wyciągnięcie rury za akwarium?

Z tym, że tam, zamiast rur, były płaskie korytka, a woda deszczownicą kapała na gąbki, przez gąbki i dołem skapywała do akwa. Jeśli chcesz chować filtr pod pokrywę to zmień pomysł właśnie na wypełnienie gąbkowe. Dzięki temu będziesz miał i biologa i mechanika.

Dobry pomysł ;) gąbkę które można zawsze wyciągnąć i umyć a dodatkowo pod nią dałbym jeszcze jakieś media oddzielone od gąbki ponawiercaną pleksi.. Jestem ciekaw czy spełniłoby to również rolę głównego mechanika w akwa.

Opublikowano
Jestem ciekaw czy spełniłoby to również rolę głównego mechanika w akwa.

Przy takich "brudasach" jak pyszczaki IMO wątpię, do dobrej filtracji mechanicznej potrzebny jest spory przepływ.