mori Posted November 16, 2010 #1 Posted November 16, 2010 witam wszystkich. chciałbym przerobić z mojego filtra zewnętrznego na biologiczny. ale nie wiem za bardzo jakie wkłady będą dobre żeby spełniał role biologa. i co po kolei mam do niego dać i czy jakąś gąbkę czy coś też trzeba?
mori Posted November 16, 2010 Author #3 Posted November 16, 2010 mam ceramikę krążki o bardzo dużej porowatości, kulki ceramiczne,biobale,żwir koralowy i czy to mi wystarczy? a jakiś wkład watolina albo gąbka? też musi być?
eljot Posted November 16, 2010 #4 Posted November 16, 2010 mam ceramikę krążki o bardzo dużej porowatości, kulki ceramiczne,biobale,żwir koralowy i czy to mi wystarczy? Wystarczy, na rurę ssącą załóż prefiltr i będzie Ok.
bartex Posted November 16, 2010 #5 Posted November 16, 2010 witam wszystkich. chciałbym przerobić z mojego filtra zewnętrznego na biologiczny. ale nie wiem za bardzo jakie wkłady będą dobre żeby spełniał role biologa. i co po kolei mam do niego dać i czy jakąś gąbkę czy coś też trzeba? witaj po pierwsze primo wyciągnij biobale, gąbki etc, po drugie primo zasyp kubeł ceramiką, po 3 primo ultimo załóż prefiltr gąbkę na rurę zasysającą. następnie nie otwierasz filtra min 6 mieś, a dlaczego hmm bo tam jest rambo!!! a kto to jest rambo?? nie twój interes bambo!!! a tak szczerze otwierasz jak spadnie moc przepływu
mori Posted November 16, 2010 Author #6 Posted November 16, 2010 normalnie na tą rure co zasysa owinąć ja gombką? bez biobali? a koralowy żwirek dać? i do środka gąbkę?
bartex Posted November 16, 2010 #7 Posted November 16, 2010 normalnie na tą rure co zasysa owinąć ja gombką? bez biobali? a koralowy żwirek dać? i do środka gąbkę? NIE na rurę zasysającą nakładasz gąbkę taką jak się daje do filtrów (głowic wew.) nie owijasz tylko nasadzasz w środku ja mam tylko i wyłącznie ceramikę wszystkie 4 kosze na full ceramika.
mori Posted November 16, 2010 Author #8 Posted November 16, 2010 a ten filtr biologiczny to na noc wyłanczać? ale żwir koralowy może tez w nim być? a wata to z góry?
bartex Posted November 16, 2010 #9 Posted November 16, 2010 a ten filtr biologiczny to na noc wyłanczać? ale żwir koralowy może tez w nim być? a wata to z góry? filtry muszą (powinny) pracować 24h jak będziesz wył. na noc ok 8godz. to szczepy bakterii padną. wata a dokładniej włóknina wyłapuje zanieczyszczenia, jak będzie pre-filtr to on będzie je wyłapywał. włókniny też się pozbądź (zmniejsza przepływ wody).
mori Posted November 16, 2010 Author #10 Posted November 16, 2010 ok zastosuję sie do tych wszystkich wskazówek. dzięki za pomoc!
Recommended Posts