Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuję zakup nowego filtra zewnętrznego do akwarium 300l i zastanawiam się nad: Fluval 405, JBL Cristal Profi e1500, Tetra 1200. Który polecacie i proponujecie? Ewentualnie jakiś inny?

Proszę nie odsyłajcie mnie do forum - wiem, że jest tam dużo o tym - czytałem, jeden wiem też 2 lata temu Tetra puszczała wadliwą partię, później JBL - nie wiem jak jest obecnie. Proszę o opinie i porady użytkowników tych filtrów.

Opublikowano

Ja miałem Fluvala 205 w 260 litrach i spokój poza tym że przez jeden dzień po czyszczeniu trzeba było go w wiadrze trzymać - po tym się uszczelniał :-(

Działo się tak rzadko ale się działo...

Poza tym bez zastrzeżeń.

Może wpływ na to miał wiek bo filtr miał chyba z 3 lata.

Opublikowano

JA mam Eheim Professionel II 2026 używanego jestem z niego bardzo zadowolony . Cichutko chodzi bez żadnych zastrzeżeń. Kilka osób na tym forum też ma te filtry i nie słyszałem ażeby narzekali .

Opublikowano

Dla porównania poniżej parametry tych filtrów:

FLUVAL 405: 1300 l/h, Objętość filtracyjna 8,5l, Pobór mocy: 20W, Gwarancja: 3 lata, CENA 460zł

TETRA 1200: 1200l/h, Objętość filtracyjna 12l, Pobór mocy: 21W, Gwarancja: 3 lata, CENA: 370zł

JBL e1500: 1500l/h, Objętość filtracyjna 8l, Pobór mocy: 35W, Gwarancja 4 lata, CENA 340zł

Z danych czysto technicznych wynika, że najlepszy byłby TETRA 1200 - przy dosyć niskiej cenie ma największą powierzchnię filtracyjną i bardzo niski pobór energii. Ktoś ma ten filtr? Jak się sprawuje?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam UNIMAXA 700 i takiego polecam. Cichutki, dziala dwa lata bez zarzutu i najwazniejsze: ma ogromna powierzchnie filtracyjna, ponad 20 litrow.