Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam akwarium 300L 120x50x50. Moje pytanie dotyczy filtrów: a więc tak, posiadam filtr Eheim 2213 oraz mam zamiar dokupić jeszcze hw 304B http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-do-akwarium-300-1000l-z-lampa-uv-i1299393291.html . Pytanie brzmi który z tych filtrów użyć jako filtr mechaniczny a który jako biologiczny. Oraz czy HW to na pewno dobry wybór?

A i mam jeszcze pytane dotyczące JBL900, co jaki czas należałoby wymienić w nim uszczelkę aby nic nie ciekło??

Pozdrawiam i dziękuje:)

Opublikowano

Czesc co do pytania o uszczelke to wtedy trzeba wymienic jak skonczy sie jej zywotnosc tzn. mozna ja przesmarowac smarem do uszczelek co jakis czas np. przy czysczeniu filtra które robimy rzadko jak bedzie cos podciakac wymieniasz i tyle. Co do dwóch kubełków moim zdaniem zewnetrznym niech bedzie biolog i zainwestuj w wew. tj w mechanika jak nie masz oczywiscie

Opublikowano

Wydawało mi się, że dwa kubły to jednak lepsza opcja. W grę jako drugi zamiast HW wchodzi również JBL 1500. Proszę jeszcze aby ktoś napisał jakie wkłady powinienem włożyć do tych kubłów?

Opublikowano

Witam wszystkich ;) jestem tu nowy ;) kupiłem akwa 200l do niego filtr JBL Cristal Profi e900 . Czy musze kupić jeszcze filtr wewnętrzny (MECHANICZNE OCZYSZCZANIE) czy JBL wystarczy sam ?? bo pisze że on też mechanicznie oczyszcza wodę ;) proszę o podpowiedź z góry dzięki pozdro

Opublikowano

Idąc za FAQ : I4. Czy muszę mieć oba filtry zewnętrzny i wewnętrzny ?

Zaleca się posiadanie dwóch filtrów ze względu na różne zadania które filtry spełniają. Filtr wew. jest filtrem mechanicznym usuwającym nieczystości mechaniczne

(np. odchody ryb), natomiast filtr zew. spełnia zadanie filtra biologicznego zamieniającego związki azotowe np. NO2 w NO3.

Opublikowano

hehe wiem czytałem to juz ale nie kumem tej kwestii po co dwa filtry jak ten kubełkowy ma filtracje chemiczną biologiczną i mechaniczną ;)może ktoś mi konkretnie odp ;) dzieki

Opublikowano

Wiem, niektórzy myślą, że głupie pytania zadaje ale naprawdę jestem początkujący ;) i proszę o wyrozumiałość ;) ze mną jak z dzieckiem prosto i zwięźle ;)) pozdrawiam

Opublikowano
Wiem, niektórzy myślą, że głupie pytania zadaje ale naprawdę jestem początkujący ;) i proszę o wyrozumiałość ;) pozdrawiam

Podwójną rolę kubeł może spełniać przy obsadzie mało brudzącej a do tej pyszczaki się nie zaliczają :wink: . W efekcie będziesz musiał czyścić kubeł co tydzień, co nie służy ani filtrowi ani złożu biologicznemu.

Opublikowano

Jeśli filtr zewnętrzny obarczysz koniecznością filtrowania mechanicznego i biologicznego będziesz musiał czyścić wkłady z syfu który zbierze. Przy okazji ingerując w środowisko bakterii nitryfikacyjnych będziesz je eliminował, a to na nich opiera się filtracja biologiczna. Poza tym częste otwieranie filtra zewnętrznego nie będzie wygodne i może doprowadzić do przecieków (wyrobiona uszczelka, zatrzaski itp)