Skocz do zawartości

Nitkowate zielenice i czarnozielona "skorupa"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z glonami. Ale najpierw powiem o akwa.

Obsado:

8 rdzawych

Wymiary:

80*40*35 - 112l

Pojawił się problem z glonami. Akwa ma prawie pół roku tylko wcześniej miałem złą obsadę i ją zmieniłem. Problem nie polega na nitkowatych zielenicach - bo są nawet ładne :wink: Tylko na dźwnym nalocie który wygląda jak skorupa i jest ciemno, bardzo ciemno zielony. Pojawił się na tle strukturalnym - plastikowym, kiedy przejadę po nim palcem i zniszczę to to wygląda to tak jakby zwykłe zielenie pokryły się taki czynś skorupiastym i czarnym.

Nie wiem co zrobić. Chcę Aużyć jakiegoś preparatu z firmy sera, ale nie wiem jak to się "zachowa" w połączeniu z preparatami Tetry:

Aqua safe

Bactozym

Proszę o poradę

Opublikowano

Jeżeli zbiornik działa od jakiegoś czasu nie musisz uzywać bactozymu , który jest wszak tylko biostarterem .

Zanim zastosujesz chemię do zwalczania glonów - poczekaj - sprawdz parametry wody - NO2 , NO3 , PH i Twardość węglanową . Przeanalizuj uzsykane parametry - wysokie steżenie NO3 ,wysoka zawartośc rozpuszczonych soli - to często przyczyna nadmiernego rozrostu glonów . Zwiększ podmiany wody ,zastosuj absorber azotanów , zrób jednodniowa głodówkę rybkom .

Powoli - 8 rybek, młodych rybek , w 112 litrach , nie zejdzie od nadmiaru glonów . Znajdż przyczyne i powoli ja eliminuj . Glony na tym etapie to nic grożnego . Dodaja naturalnego wygladu zbiornikowi ,a przy prawidłowych parametrach nigdy nie osiągną wielkości , która ... nie wiem ... zacznie ograniczać ilośc tlenu w wodzie :)

Spokojnie .