Skocz do zawartości

Rybki w dojrzewającym zbiorniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

21 października zalałem zbiornik. Akwarysta który pomagał mi przy uruchomieniu zbiornika poradził, żebym po tygodniu wpuścił kilka rybek z przyszłej obsady i tak trafiło do tego zbiornika 5 Labidochromis caeruleus. Sytuacja wygląda tak, że zbiornik dojrzewa już 3 tygodnie. 7 listopada poziom NO2 wzrósł do 0,8 a poziom NO3 wynosił 5. Od tego czasu poziom NO2 cały czas wynosi 0,8 a poziom NO3 wzrósł do 10.

Proszę doradźcie co powinienem zrobić w tej sytuacji. Czy podmieniać wodę żeby zbić poziom NO2 ? Czy może jeszcze poczekać i obserwować ? Zależy mi na tym, żeby rybką się nic nie stało....

Opublikowano

Zbiornik 240l z filtrem wewnętrznym mechaniczno-biologicznym Juwela oraz filtr zewnętrzny Eheim 2073. Przy starcie dodawane były tabletki Bactozym a 5 dni temu dodałem jeszcze żywe bakterię Tetry (Tetra Aqua Safe Start).

Opublikowano

Na pewno zrób rybkom 3 dniową głodówkę, kontroluj parametry i obserwuj ryby. NO2 powinno spadać bo NO3 rośnie, osobiście wstrzymałbym się jeszcze z podmianą wody. Jakich testów używasz?

Opublikowano

Używam testów kropelkowych Tetry (NO2 i inne) oraz Zooleka (NO3). Czekam jeszcze aż przyjdzie do mnie zakupiony test na NH3 Zooleka.

Opublikowano

Tak. Przed dodaniem tetra Aqua Safe 5 dni temu poziom NO2 też był 0,8.

Nie wiem czy to może mieć wpływ na parametry wody ale 2-3 dni temu zawitały też do zbiornika okrzemki i pojawia się ich coraz więcej.