Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam od dwóch tygodni zalane akwarium. Do podłoża użyty został bardzo drobny piasek kwarcowy o granulacji chyba 0,1-0,5 mm. Piasek był wcześniej płukany (może za mało) ale cały czas mam problem z unoszącym się piaskiem w akwarium. W akwarium pracują dwa filtry - wewnętrzny Juwel o mocy 600l/h oraz Eheim 2073 o mocy ponad 1000l/h. Filtr zewnętrzny posiada deszczownię która jest pod taflą wody i skierowana lekko ku górze. Dysza filtra wewnętrznego skierowana jest też lekko ku górze. Kilkakrotnie płukałem wkłady filtrujące w filtrach. Kupiłem też najdrobniejszy wkład jaki był czyli JBL SymecMicro który wkłada się na 24 godziny i który wyłapują najdrobniejsze zanieczyszczenia. Oczywiście wkłady te po 24 godzinach były brudne ale niewiele to dało bo pył cały czas się unosi. Zmniejszenie mocy filtra coś tam może daje ale i tak nie rozwiązuje problemu. Proszę doradźcie co tym można jeszcze zrobić. Wymiana podłoża strasznie mnie przeraża bo dużo pracy włożyłem w uruchomienie tego akwarium.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc !!!

Opublikowano

Kiedyś też to przerabiałem.

dokładałem filtracji, dokładałem, i jeszcze dokładałem i nic (na maxa miałem koło 6000 lph w akwa 260l)

Wyłączyłem wszystko - troszkę lepiej ale kupska leżały na piachu.

Jedynym wyjściem była zmiana podłoża i późniejsza długa filtracja wody.

Opublikowano

Dzwoniłem nawet do producenta czy też dystrybutora tego piasku. Twierdzi, że piasek będzie się jedynie unosił w przypadku gdy był źle płukany. Możliwe że za słabo wypłukałem ale myślę, że gdyby to była kwestia słabego wypłukania to prędzej czy później syfek z piasku by był zebrany przez filtry. Czy możliwe, żeby był sprzedawany piasek akwarystyczny który się nie nadaje do akwarium ?

Opublikowano

A co ma wspólnego unoszenie się piasku z jego płukaniem?

Źle wypłukany piach ( najczęściej rzeczny, z plaży czy żwirowni) brudzi wodę mechanicznie. Czyli odkleja się syf od niego, powoli wypłukuje etc. Ale to chyba logiczne?

Natomiast piach unosi się w wodzie ,ponieważ ma złą granulację( czyli po polsku: jest za lekki) i nie ma fizycznej możliwości by właśnie po wypłukaniu ją zwiększył. Bo jak? To nie gąbka.

Reasumując: jeżeli by brudził wodę, to owszem, zgodzę się, że jest źle wypłukany. Natomiast jeżeli unosi się, to niestety fail.