Skocz do zawartości

Pierwsze moje MALAWI 300l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tłem nie mogę się jeszcze zdecydować! Do końca nie jestem przekonany czy będę miał ciemny Serpentynit czy jasny wapień. Podobno wapień i tak z czasem zrobi się ciemny wiec środek i tak będzie ciemny. Mam nadzieję, że biały piasek rozjaśni to wszystko. Nie chcę typowo mrocznego akwarium. Myślę, że spróbuję z tym styropianem. A jak nie będzie mi się podobało to nakleję folię - z tła strukturalnego rezygnuję - szkoda miejsca.

Przy okazji mam jeszcze pytanko: zamierzam mieć w akwarium dużo kamieni. Chcę dobrze zabezpieczyć dno. Jakiej grubości pleksi zastosować? Mam do wyboru: 1mm, 2mm, 4mm, 5mm. Na to chcę dać styropian - najcieńszy jaki znalazłem to 18mm. Co o tym sądzicie? Może być? Czy pleksi i styropian są całkowicie obojętne na wodę i nie będą truły rybek? Czy zamiast pleksi mogę zastosować POLIWĘGLAN (wygląda jak pleksi tylko w środku ma przegrody z powietrzem)???

Opublikowano

Też zakładam akwarium ale już kupiłem tło strukturalne.

takie na allegro za 143 zł. do akwa 100 x 50 x 50

Ono ma jakoś 2-3 cm grubośći a czasem nawet 1 cm więc chyba niewiele zabiera tego miejsca.

Jak oglądam na forum zdjęcia gdzie tło jest czarne to w sumie fajnie to wygląda-taka czarna otchłań ale te z tłem strukturalnym też daje radę i maja tę zaletę, że obrośnie zielskiem i rybcie będą miały co skubać.

Opublikowano

A Mirsto i pamiętaj że jak będziesz dawał styropian to przytnij go o 2 cm na szerokość tak aby z przodu nie był widoczny, lecz tylko sam piasek.

Dla mnie to jak kto woli ale brzydko to wygląda za szybą taka tafla białego styropianu.

Opublikowano

Dziękuję PEREZ666. Jesteś z Katowic ja z Żor. Czy możesz mi zdradzić gdzie u nas najlepiej zaopatrzyć się w ryby? Saulosi, Maingano, Yellow.

Opublikowano

http://allegro.pl/tlo-strukturalne-skala-100x50-do-akwarium-i1304005453.html

ja u niego kupiłem od razu akwa i parę dupereli i za jednym razem przesyłka była.

Ja i tak potrzebuje taka folie chyba czarną na ściankę boczną 50 x 50 od okna aby ograniczyć promienie słoneczne.

Jak kupisz to dasz mi znać jakiej jakości jest ta folia i jak to wygląda.

U mnie to ta ściana boczna oklejona musi wyglądać ładnie ale już z dwóch stron więc muszę kupić tak aby badziewia nie było.