Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką po 15-letniej przerwie.

Cały sprzęt już zakupiłem;

- akwarium 216 l + standardowa pokrywa Wromak

- filtr zew. jbl e1500

- grzałka jbl 150W

- pompka tetratec aps 300 + kurtyna powietrzna 120 cm

- 30 kg piasku kwarcowego granulacja 0,5 - 1,2

- 80 kg łupka filitowego

Oczywiście wszystko podłączone wraz z pływającym bojownikiem (tzw. rybka startowa).

Pytanie;

Jakie pyszczaki wybrać ?

Czytałem, że jedne nie mogą być z drugimi itd itp i dalej nie wiem.

Wraz z żoną chcieli byśmy aby rybki były na maxa kolorowe (żółte, niebieskie "bo takie widzieliśmy w sklepie" ja oglądałem tzw. rdzawe i też były ładne) po prostu ma być ich jak najwięcej w żywych kolorach.

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi, czyli nazwa, płeć (jak odróżnić), ilość, jak zarybiać, i najlepiej link do zdjęcia.

Wielkie dzięki za pomoc.

post-10274-14695712707041_thumb.jpg

Posted

Przydalo by sie jeszcze jakies tlo, mozesz dac np. czarna folie, zeby nie zajmowac miejsca w akwa.

Jezeli podobaja ci sie rdzawe(Iodotropheus sprengerae) to do takiego akwa jak najbardziej.razem z nimi haremik Pseudotropheus saulosi i bedzie jak znalazl.

Poczekaj jak akwa "dojrzeje" i wtedy kup po 10 szt mlodych z 2 gatunkow,kiedy podrosna to wtedy zobaczysz jaki masz uklad plci. . :wink:

Posted

Kamienie masz jakos symetrycznue ustawione. Zrób usypisko z dowolnej strony, a będzie o niebo lepiej. Do takiego baniaka spróbowałbym jednogatunkowo saulosi, lecz jak chcesz 2 gat.to saulosi + maingano jednosamcowo.... a i tak będzie dym...

Posted
po prostu ma być ich jak najwięcej

Nie przeholuj.Możesz sobie policzyć ile sztuk możesz wpuścić...na jedną rybę min.15l wody...

No i daj jakieś tło i zlikwiduj te okropne bąbelki :wink:

Posted

maingano to tylko niebieskie rybki, a saulosi to żółte i niebieskie.Z tego co piszecie to mogę mieć ok 14 szt. Czy mogą to być saulosi 2 niebieskie i 6 żółtych, jeśli tak to zaproponujcie jeszcze jakieś pomarańczowe, zielone albo z takim garbem na czole lub podobne.

Posted

te z garbem na czole zdecydowanie odpadają.

Które są bardziej żółte? kórcze jakieś pytanie do kobiet ;) ale IMHO yellowki.

Posted
maingano to tylko niebieskie rybki, a saulosi to żółte i niebieskie.Z tego co piszecie to mogę mieć ok 14 szt. Czy mogą to być saulosi 2 niebieskie i 6 żółtych, jeśli tak to zaproponujcie jeszcze jakieś pomarańczowe, zielone albo z takim garbem na czole lub podobne.

Jezu kolego masz 10 lat...? :wink: jak chcesz zielone to wpusc okonie, :mrgreen: a najlepiej poczytaj najpierw o biotopie i rybach ktore chcesz trzymac,proponuje zaczac przygode z akwarystyka od gupikow i w miedzyczasie czerpac wiedze z forum, po pol roku(kiedy bedziesz juz mial jako takie pojecie o malawi) zdecydowac sie na obsade unikajac kompromitujących pytan.

Posted

elozox, gdybym miał czas czytać na ten temat to bym nie pytał,

żeby studiować całą tą wiedzę potrzebował bym min. 3 lata, rozumiem, iż Tobie wystarczył by rok.

Tu jest różnica, która nas dzieli zaoczny studencie.

Skoro poprosiłem o radę to jej udziel jak znasz odpowiedz.

Posted

A ja się zgodzę z elozoxem, myślisz że to forum daje jakaś taryfę ulgową? Naprawdę warto znać podstawy i to dobrze,żeby nie być niemile zaskoczonym jakimś problemem z wodą,żywieniem czy zachowaniem tych ryb.Cieszymy się,że do załogi dołącza kolejny malawista, ale wydaje mi się że jakoś brakuje ci cierpliwości. Przy wyborze obsady pośpiech jest najgorszym doradcą. Poczytaj trochę o gatunkach, podaj swoje typy to coś się wymyśli.