Skocz do zawartości

parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pisze poraz kolejny poniewaz wiem ze w faq sa podane ph ,no2, no3,two , tww,kh,gh ale nie jest podany ich zakres czyli np od 5-6 czy 4.5 - 6.8

witam jestem nowy na forum i rozpoczynam przygode z pyszczakami mam pytanie do was jakie parametry wody sa istotne przy chodowli pyszczakow oraz ich zakres np znalazlem tylko ze pH powinno byc od 7,8 - 8,8

oraz mam pytanie czy testy kropelkowe firmy jbl sa dobre

i jakich firm warto kupowac akcesoria akwarystyczne

bardzo dziekuje za pomoc

Opublikowano

Cytat z malawi.pl

"Warunki w Malawi

Malawi jest jeziorem o bardzo dobrej przejrzystości. Widoczność w nim może sięgać nawet 20-25 metrów. Należy do zbiorników tropikalnych, co powinno oznaczać przez cały rok wyrównane warunki termalne na całej przestrzeni akwenu. W praktyce okresowo (w porze deszczowej) wody jeziora w jego południowej, płytszej (do 300 m głębokości) części wychładzają się o kilka stopni. W pozostałym okresie temperatura wody przy powierzchni sięga do 29 stopni, a w głębinie do 20 stopni.

Występujące na terenach wokół jeziora wapienie i marmury wpływają na parametry wody w Malawi, przede wszystkim na wysoki poziom zasadowości – pH waha się od ok. 7,6 do 8,8. Twardość ogólna wody wynosi 4-6, a węglanowa 6-8 stopni niemieckich."

Dodam do tego że pyszczaki są dość tolerancyjne jeśli chodzi o twardość i dobrze znoszą wodę miękką jak i średnio twardą.

NO2 powinno być jak najbliższe "0" za toksyczne uważa się wyższe niż 0,3

NO3 powinno być mniejsze niż 50

Wyszukanie tych informacji zajęło mi 25 sekund, oj lenistwo :wink:

• 2 tygodnie później...