Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mówisz tak na podstawie wieloletniego doświadczenia czy przeczytałeś w internecie? 200l to minimum dla mbuny.

Ty wyczytałeś że 200l to minimum dla mbuny czy piszesz tak na podstawie wieloletniego doświadczenia?

Posted
Mówisz tak na podstawie wieloletniego doświadczenia czy przeczytałeś w internecie? 200l to minimum dla mbuny.

Na podstawie wieloletniego doświadczenia.

Znam ludzi , hodowców którzy mają aulony w 200l jednogatunkwo i jest super.

Młodych ful , kolory wspaniałe , wielkość ryb książkowa.

Nie kłóć się jak doświadczenia nie masz

Posted

Ja wam powiem krótko nie tylko w odpowiedzi na ten wątek.

Za chwilę będziecie trzymać harem w shrimp setach aquaela. Dążycie do minimalizacji tylko nie wiem po co. Malawi to wielkie rybska potrzebujące przestrzeni i prezentujące prawdziwe swe wdzięki w dużych szkłach.

Nie znam chyba osoby na forum która poleci dla aulonocar 100cm. Może i nie będzie jej źle ale będzie po prostu nieatrakcyjnie. Po co trzymać jeden harem skoro można dołożyć 20cm i mieć 2x większy wybór.

Przed kupnem akwarium trzeba najpierw poczytać o rybach które się będzie trzymać, a nie na odwrót.

Na szczęście większość osób na tym forum mimo burzliwych początków i tak później przekonuje się, że małe wcale nie było lepsze.

Posted

dokładnie chodzi mi gatunek ryby która niezjadła by mi rośłin w akwarium potrzebnych do filtracji wody, jak i również miała kategorie zagrożenia LV (least concern) i na końcu aby się dobrze prezentowała dlatego wybrałem aulonocare baenschi, skłaniałem sie również w kierunku Labidochromis caeruleus ale niewiem czy by mi nie zjadła roślinek które będą w moim akwarium. Dużo ładnych gatunków jest z grupy mbuna no ale... w dodatku mają kategorię VU (vulnerable) co je dyskwalfikuje, czy są jakieś fajne gatunki do 200l ?.