Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam poniżej kilka propozycji „zasiedlenia” akwarium 300l o wymiarach 120x50x50, które otrzymałem od sprawdzonego hodowcy Pyszczaków. Proszę o opinie na temat takiego zestawienia, który zestaw polecacie:

1 zestaw

Cynotilapia Afra Pulpican

Labidochromis Caeruleus

Haplochromis Obliquidens Zebra

2 zestaw

Pseudotropheus Socolofi

Metriaclima Estherae Red – Red

Melanochromis Maingano

3 zestaw

Pseudotropheus Demasoni

Labidochromis Caeruleus

Pseudotropheus Socolofi Albinos

4 zestaw

Pseudotropheus Acei Ngara White Tail

Metriaclima Estherae Red – Red

Pseudotropheus Socolofi

5 zestaw

Pseudotropheus Acei

Haplochromis Obliquidens Zebra

Labidochromis sp. Hongi Red Top

Ponieważ rybki są wielkości 3-4cm i ciężko rozpoznać samca, żeby był wybór i możliwość przebrania ryb gdy podrosną zamierzam zakupić 3 gatunki po 13 lub 15 szt z każdego gatunku. Docelowo w akwarium będzie maksymalnie do 30 sztuk.

PROSZĘ O OPINIE NA TEMAT TAKIEGO ROZWIĄZANI

Opublikowano

Zestaw 1-zły,haplochromis jest z j.Wiktoria

2-redy za duże na ten baniak

3-zły,dieta demasoni-yellow

4-znowu redy

5-za duże acei , haplochromis(nie ten biotop)

edit:z tymi docelowymi 30szt. przesadziłeś,połowa z tego będzie w sam raz...

Opublikowano

Ciekawi mnie ten "sprawdzony hodowca" ktory hoduje haplachromisy z Wiktorii razem z pyszczakami z Malawi, ktory hoduje demasoni z yellowem i proponuje acei, redy do 120cm baniaka.Zapomnialbym jeszcze o 30 sztukach w 300l brutto?

chcesz zrobic zupe rybna czy hodowac ryby w warunkach jak najbardziej im odpowiadajacych.

Tak jak powiedzial eljot12 tylko pierwszy zestaw z modyfikacja i wtedy bedzie OK.

Opublikowano

Znalazłem, że Haplochromis jest z jeziora Wiktorii ale podobno nie wykazuje agresji do Pyszczaków z Malawi. Czy naprawdę Redy będą za duże do mojego zbiornika? o Co chodzi z tą dietą Demasoni? Chętnie wysłucham innych propozycji. Nie mam doświadczenia więc wszystko będzie pomocne:)

Opublikowano

Na tym forum propagujemy biotop Malawi więc dołączenie ryb z innego biotopu nie znajdzie tu poklasku.

Redy to duże i masywne ryby i nie będą się czuły dobrze ani nie będą się ładnie prezentować w akwa o długości 120 cm.

Demasoni to ryba stricte roślinożerna i podawanie pokarmów mięsnych jej szkodzi a co za tym idzie, powinna być hodowana z rybami roślinożernymi a Yello do takich nie należy.

Opublikowano

A czy możecie mi sami coś ciekawego zaproponować? Tak żeby pasowało pod względem charakterów, jedzenia i wielkości ale żeby jednocześnie kolor każdego gatunku był inny?

Opublikowano

Np w zestawie który ci proponowałem zmień pulpicana na Saulosi coral. Będziesz miał zestaw kolorów: żółty, pomarańczowy i granatowo-niebieski.

Ps. saulosi coral

Labidochromis Caeruleus

Melanochromis Maingano