Skocz do zawartości

T8 2x30W czy T5 2x39W do 300l (120x50x50)

mirsto

Rekomendowane odpowiedzi

Za świetlówkami T5 przemawia jeszcze ich większy wybór niż świetlówek T8, szczególnie jeśli chodzi o temperaturę barwową powyżej 10000K. Jeżeli chcesz dodać niebieskie źródło światła, to zamiast typowej świetlówki niebieskiej proponuje kupić świetlówkę o białym widmie z odpowiednim udziałem widma niebieskiego. I jeszcze jedno, też proponuję dwa oddzielne stateczniki, koszt jednego to~50-60pln i przy całkowitym koszcie całej pokrywy to chyba kwota do przełknięcia.

Dla mnie idealnym swiatłem do malawi jest AM reef white, które wystepuje tylko w T5. T5 wygląda wizualnie ładniej, w sensie grubości rurek. Co do dwóch stateczników to jak najbardziej polecam. W 450l. miałem 2x36W i było jak dla mnie dobrze.

Ja cały czas obawiam się ze 2x39W będzie za dużo na akwarium 300l skoro slawekosw gorol w 400l miał 2x36W
Dlatego radzimy kupić belkę z dwoma statecznikami. Jak będzie za jasno to jedną świetlówkę wyłączysz. Poniżej link do strony, na której możesz przeczytać o wyższości świetlówek T5 nad T8 oraz stateczników elektronicznych nad indukcyjnymi. http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=6e19b48bcc59&UID=a8ffd0a9c2bd

Pytanie co dla Ciebie oznacza za duzo?

Za jasno dla Ciebie czy dla ryb?

Ja w poprzedniej 260 mialem 4x38W + 2x18W I nie przeszkadzalo to ani rybom ani mi :)

W sumie caly zestaw swiecil przez okolo 4 godziny dziennie, bo przez wieksza czesc dnia wlaczaly sie I wylaczaly pojedynczo (7 zaplonnikow elektronicznych na 7 zegarach sterujacych)

Co do mrugania przy zapalaniu to jak napisano wczesniej zaplonnik elektroniczny zalatwia sprawe (jak jest mozliwosc zamowienia pokrywy z zaplonnikami elektronicznymi to bierz taka nawet jezeli trzeba bedzie troche doplacic)

Dowiedziałem się, że w belce &8 2x30W są 2 stateczniki magnetyczne z firmy Voslo Schwabe. Ktoś może zna tą firmę - dobre to stateczniki?

...nie idźcie tą drogą! :mrgreen: Niestety, ale stateczniki magnetyczne inaczej zwane konwencjonalnymi to właśnie te stateczniki starego typu, których miałeś unikać. Oczywiście można kupić tańszą belkę i we własnym zakresie przerobić wykorzystując np. taki osprzęt http://www.zoolight.pl/product-pol-329--90cm-1x30W-Zestaw-oswietleniowy.html, ale to już wiąże się ze sporymi wydatkami. Dlatego jeśli nie ma możliwości zakupienia belki t8 na osprzęcie elektronicznym, to jak już wcześniej zostało napisane nie ma sensu bawić się t8 i od razu wziąć t5. Przyszedł mi właśnie do głowy kolejny argument, jeśli w przyszłości kupisz większe akwarium dla pysków (nie chciałem wprost pisać, że zmienisz biotop) :mrgreen: to z tego będzie mógł powstać np. ciekawy zbiornik rośliny i akurat będzie jak znalazł dodatkowe 18W :wink: