Skocz do zawartości

Kolor dominujących samic Saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy najwieksze (zapewne dominujace) samice Saulosi moga miec wyrazne przebarwienia okolo polowy ciala w kolorze (jasno) niebieskim ? Ew. jaka jest szansa, ze taka samica to faktycznie zdominowany samiec ktory ledwo zlapał kolory ?

Opublikowano

Saulochy pływają u mnie już lata, nigdy nie zauważyłem żadnych niebieskich przebarwień u samic. Najwyżej ciemnieją na starość i dostają trochę wyraźniejsze pionowe prążki.

Opublikowano

U mnie dominująca samica (co prawda coral) nie ma żadnych niebieskich przebarwień tylko wyraźne pasy i ciemniejszą płetwę grzbietową. Zdominowany samiec może mieć kolory samicy ale będzie miał wyraźnie dłuższe i "zaostrzone" płetwy (chyba że jeszcze mały :wink: )

Opublikowano

Pewnie mylisz zdominowane samce...ktore nie beda tak pieknie zolte jak samice a juz na pewno nie czysto zolte,nie wiem jak sie to ma w przypadku kiedy samica jest alpha u np auratusow moze sie wybarwic w podobie do samca.

Opublikowano

Mi się kiedyś tak porobiło z samicą :(

Nie wiem czemu ale jedna robiła się coraz mniej żółta, później szara i miała niebieskie przebłyski.

Nie wiem czemu jej się tak porobiło - ale nastąpiło to po wprowadzeniu do diety Dainichi Color FX - a może to zwykły zbieg okoliczności?

Dodam tylko że była to jedna z bardziej płodnych samic.

Pamiętam że robiłem jej fotki jak nosiła - jak znajdę to wkleję ale muszę się przekopać przez kilkaset zdjęć...

Opublikowano

Nabe ja miałem coś podobnego. Dominująca samica po 2-3 latach w akwa i nie jednym miocie za sobą zmieniła kolory. Wyglądała jak wybarwiający się samiec. Gdzieś w galerii są nawet zdjęcia.

Więc z moich obserwacji wynika że jest to możliwe. Tym bardziej że przez pierwsze lata miała piękny żółty kolor niczym nie skażony.