Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam stadko Saulosów i niedawno dokupiłam inny rodzaj młodych ryb - kilka z nich padło bez objawów - dziś w nocy jak przypuszczam padła 3cia sztuka, taka ze 4cm albo mniej, i samiec saulosa około 10 cm z jakiegoś powodu postanowił ją zjeść. Dziś patrze a on siedzi w grocie a z pyska wystaje mu ogon i trochę, i tak się zastanawiam czy da rade to przełknąć czy co ja mam teraz robić?

Opublikowano

Nic nie rób, na pewno się nie udławi :) Saulosi to nie drapieżniki więc nie mają wprawy :) Ja mam kotnik w którym są różnej wielkości saulosi, ostatnio wpuściłem tam świeżą dostawę narybku i te starsze zabiły 10 z nich. Leżały później trupy na piasku pomasakrowane, ale nie za bardzo zjedzone. Tak więc saulosi niby atakują, niby jedzą, ale nie idzie im to dobrze :)

Opublikowano

Jeśli w dalszym ciągu saulosi trzyma w pysku ten ogon to ja jednak spróbował bym mu go delikatnie wyciągnąć.

Staraj się na przyszłość wyławiać padlinę odrazu. Przy okazji zbadaj parametry wody bo coś czuje w ościach że to ty przyczyniłaś się do ich śmierci.

Przemo bardzo konstruktywny post z twojej strony pełen dobrych rad i wiedzy. Tak dalej! (ironia)

Opublikowano

A co mam napisać, że ma rybę wyjąć i pomóc jej pozbyć się ryby z pyska? Wystarczy się trochę zastanowić i jest oczywiste, że ta ryba tylko jadła drugą i nie dławiła się, bądź spokojny. Ryba potrafi wypluć nadmiar pokarmu, gdyby się dławiła to po pierwsze nie było by widać ofiary wystającej z pyska do połowy a po drugie ryba by się rzucała i to by było ewidentne.

Poza tym nikt nie pisał, że w akwarium zalegają martwe ryby, napisał, że w nocy padła i rano to zobaczył a wcześniejsze, które padły zapewne wyłowił.

Oprogramowanie sklepów internetowych Sklep internetowy program

Opublikowano

Wydaje mi się że najpierw trzeba wypytać o szczegóły i doradzić. Dlaczego to ryba nie może się zadławić, albo ość nie może wbić się w przełyk? Przecież to nie są węże...

Podtrzymuje zdanie że twoja odpowiedź była bez sensu i w niczym nie pomagała.

Opublikowano

oczywiście, że martwe rybki wyławiam od razu, jednak tym razem inna ryba była szybsza ode mnie. Parametry wody właśnie są w porządku NO3 ok 5, NO2 0, pH 7,5. Padły 3 sztuki, wcześniej przez kilka dni były osowiałe - reszta ryb jest w porządku, także myśle, że padły te najsłabsze przez stres i przeprowadzkę...

a co do saulosa - po całym dniu poradził sobie i w końcu ją przełknął. Widok ogólnie był trochę drastyczny i odpychający, mam nadzieję że więcej się to nie powtórzy.