Neosternik Opublikowano 16 Października 2010 #1 Opublikowano 16 Października 2010 Witam was. Mój zbiornik zbudowałem od podstaw,łacznie z klejeniem akwarium,budowa tła itd.od maja gdy został uruchomiony,do teraz minęło trochę czasu i nadszedł czas obsady,zdecydowałem sie na Saulosi,ponieważ jestem początkującym malawistą jeśli mogę sie tak nazwać:)i po czytaniu forum hodowla tych ryb wydała mi sie najmniej kłopotliwa. Wczoraj wpuściłem do akwarium 13szt.młodych 2cm i byłem mocno zdziwiony ich zachowaniem,ryby pływały w stadzie i tylko przy przedniej szybie,raz z jednej strony akwa w góre i w dół,potem na drugą strone akwa i również góra,dół.Trochę mnie to zaniepokoiło,ale doczytałem że to raczej normalne i spowodowane stresem,transportem ryb i nowym środowiskiem.Gdy tylko podchodziłem do akwa to pływały za mną jak młode pieski:) Martwiłem sie również o to że pompa cyrkulacyjna robi zbyt duży wir w akwarium,ale ryby to pieknie wykożystały podczas karmienia. Ustawiają sie pod prąd,pływając góra dół po to żeby pokarm sam wpadał im w pysie... Dziś sytuacja w akwa sie zmieniła połowa ryb z tych 13,poprostu jest w całym akwa,kopią w żwirku,skubią kamienie,ganiają się,od samego patrzenia na nie wyciska sie uśmiech na twarzy,a miesiące przygotowan sprawiają teraz dużą satysfakcje. Rybki choć młode i niewybarwione są piekne. Na początek kupiłem dwa pokarmy Hikari Cichlid Excel 250g Medium i Jbl Spirulina 1000ml oczywiście będę je rozgniatał przed podaniem. Powiedzcie mi czy mogę im podać sałate?jeśli tak,to jak ją przygotować?sparzyć,i drobno pokroić wystarczy? Pozdrawiam wszystkich i chcę tylko powiedzieć że bez was byłoby dużo trudniej,ominąć dużo błędów zaczynając przygodę z Malawi.
nabe Opublikowano 16 Października 2010 #2 Opublikowano 16 Października 2010 Można sparzyć, przycisnąć jakimś kamieniem i niech mają trochę zabawy.
Wentyl Opublikowano 16 Października 2010 #3 Opublikowano 16 Października 2010 sałata o tej porze roku, raczej nie polecam (sama chemia).Polecam gotowane brokułu (bez soli, bez łodyg)
Neosternik Opublikowano 17 Października 2010 Autor #4 Opublikowano 17 Października 2010 Powiem tak,sałatą jakoś specjalnie pysie nie były zainteresowane,zreszta miałem kłopot z umieszczeniem jej pod jakims kamyczkiem,podarowałem sobie:)Spróbuje dziś jakieś makarony...w końcu niedziela:)
eljot Opublikowano 17 Października 2010 #5 Opublikowano 17 Października 2010 Możesz próbować ale po co?
brevisPL Opublikowano 17 Października 2010 #6 Opublikowano 17 Października 2010 Jakby każdy mówił "po co?" , to żadne badania , wnioski , analizy , artykuły itp. by nie miały miejsca. Spróbować zawsze można i fajnie , że ktoś to robi , bo dzięki temu drugi może zobaczyć , dowiedzieć się więcej . W ten sposób wszyscy pogłębiamy wiedzę. Sałatę muszę sam kiedyś wypróbować , miałem nurzańca w akwa - ok. 1m kilka odnóg i rybki mi go skroiły , że obecnie ma 25cm:) Teraz daję więcej spiruliny i tabletek warzywnych , zobaczymy. PS.powodzenia z makaronem , ciekawe czy zareflektują.
kunta Opublikowano 17 Października 2010 #7 Opublikowano 17 Października 2010 PS.powodzenia z makaronem , ciekawe czy zareflektują. Moje żrą makaron aż im się skrzela trzęsą - tak samo jak brokuły, ryż, kaszę i praktycznie zeżarłyby wszystko co im wrzucę. Młode to i apetyt mają. Parę dni temu wpuściłem dwa synodontisy do akwa - pierwsze co to podpłynęla jedna taka 4-5cm i chciała się za wąsy zabierać, a tu zonk - zza kamienia wielka głowa się wynurzyła i rybka w szoku
eljot Opublikowano 17 Października 2010 #8 Opublikowano 17 Października 2010 Jakby każdy mówił "po co?" , to żadne badania , wnioski , analizy , artykuły itp. by nie miały miejsca. Spróbować zawsze można i fajnie , że ktoś to robi , bo dzięki temu drugi może zobaczyć , dowiedzieć się więcej . W ten sposób wszyscy pogłębiamy wiedzę. Sorry, ale co w tym poznawczego, to czy zjedzą czy nie a może czy im zaszkodzi czy nie :?: Po prostu nie rozumiem po co eksperymentować skoro są łatwo dostępne sprawdzone i wcale nie przesadnie drogie pokarmy specjalistyczne. Może są jakieś inne bardziej "konkretne" powody podawania "ludzkich" pokarmów?
kunta Opublikowano 17 Października 2010 #9 Opublikowano 17 Października 2010 Może są jakieś inne bardziej "konkretne" powody podawania "ludzkich" pokarmów? Chociażby urozmaicenie diety. Dodanie do żywienia czegoś innego niż granulowane, wysuszone cośtam - w sumie nie wiadomo co... Czy Ty karmisz tylko jednym pokarmem cały czas?
brevisPL Opublikowano 17 Października 2010 #10 Opublikowano 17 Października 2010 niektóre mieszanki są zdrowe , a i bardziej kaloryczne co może być przydatne np. gdy pracujemy 12 godzin PS.kutna - ja karmię 4-5 pokarmami , ale rybkom się nudzi , ale jak ostatnio tabletki warzywne dostały to saulosi aż jakby tańczyły ze szczęścia. Co polecasz najbardziej dla urozmaicenia podać - coś roślinnego...?
Rekomendowane odpowiedzi