Skocz do zawartości

Zbiornik 240l i pierwsze Saulosi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was.

Mój zbiornik zbudowałem od podstaw,łacznie z klejeniem akwarium,budowa tła itd.od maja gdy został uruchomiony,do teraz minęło trochę czasu i nadszedł czas obsady,zdecydowałem sie na Saulosi,ponieważ jestem początkującym malawistą jeśli mogę sie tak nazwać:)i po czytaniu forum hodowla tych ryb wydała mi sie najmniej kłopotliwa.

Wczoraj wpuściłem do akwarium 13szt.młodych 2cm i byłem mocno zdziwiony ich zachowaniem,ryby pływały w stadzie i tylko przy przedniej szybie,raz z jednej strony akwa w góre i w dół,potem na drugą strone akwa i również góra,dół.Trochę mnie to zaniepokoiło,ale doczytałem że to raczej normalne i spowodowane stresem,transportem ryb i nowym środowiskiem.Gdy tylko podchodziłem do akwa to pływały za mną jak młode pieski:):)

Martwiłem sie również o to że pompa cyrkulacyjna robi zbyt duży wir w akwarium,ale ryby to pieknie wykożystały podczas karmienia. Ustawiają sie pod prąd,pływając góra dół po to żeby pokarm sam wpadał im w pysie...

Dziś sytuacja w akwa sie zmieniła połowa ryb z tych 13,poprostu jest w całym akwa,kopią w żwirku,skubią kamienie,ganiają się,od samego patrzenia na nie wyciska sie uśmiech na twarzy,a miesiące przygotowan sprawiają teraz dużą satysfakcje.

Rybki choć młode i niewybarwione są piekne.

Na początek kupiłem dwa pokarmy Hikari Cichlid Excel 250g Medium i Jbl Spirulina 1000ml oczywiście będę je rozgniatał przed podaniem.

Powiedzcie mi czy mogę im podać sałate?jeśli tak,to jak ją przygotować?sparzyć,i drobno pokroić wystarczy?

Pozdrawiam wszystkich i chcę tylko powiedzieć że bez was byłoby dużo trudniej,ominąć dużo błędów zaczynając przygodę z Malawi.

Opublikowano

Powiem tak,sałatą jakoś specjalnie pysie nie były zainteresowane,zreszta miałem kłopot z umieszczeniem jej pod jakims kamyczkiem,podarowałem sobie:)Spróbuje dziś jakieś makarony...w końcu niedziela:):)

Opublikowano

Jakby każdy mówił "po co?" , to żadne badania , wnioski , analizy , artykuły itp. by nie miały miejsca.

Spróbować zawsze można i fajnie , że ktoś to robi , bo dzięki temu drugi może zobaczyć , dowiedzieć się więcej .

W ten sposób wszyscy pogłębiamy wiedzę.

Sałatę muszę sam kiedyś wypróbować , miałem nurzańca w akwa - ok. 1m kilka odnóg i rybki mi go skroiły , że obecnie ma 25cm:)

Teraz daję więcej spiruliny i tabletek warzywnych , zobaczymy.

PS.powodzenia z makaronem , ciekawe czy zareflektują.

Opublikowano
  brevisPL napisał(a):

PS.powodzenia z makaronem , ciekawe czy zareflektują.

Moje żrą makaron aż im się skrzela trzęsą - tak samo jak brokuły, ryż, kaszę i praktycznie zeżarłyby wszystko co im wrzucę.

Młode to i apetyt mają.

Parę dni temu wpuściłem dwa synodontisy do akwa - pierwsze co to podpłynęla jedna taka 4-5cm i chciała się za wąsy zabierać, a tu zonk - zza kamienia wielka głowa się wynurzyła i rybka w szoku :D

Opublikowano
  brevisPL napisał(a):
Jakby każdy mówił "po co?" , to żadne badania , wnioski , analizy , artykuły itp. by nie miały miejsca.

Spróbować zawsze można i fajnie , że ktoś to robi , bo dzięki temu drugi może zobaczyć , dowiedzieć się więcej .

W ten sposób wszyscy pogłębiamy wiedzę.

Sorry, ale co w tym poznawczego, to czy zjedzą czy nie a może czy im zaszkodzi czy nie :?:

Po prostu nie rozumiem po co eksperymentować skoro są łatwo dostępne sprawdzone i wcale nie przesadnie drogie pokarmy specjalistyczne. Może są jakieś inne bardziej "konkretne" powody podawania "ludzkich" pokarmów?

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Może są jakieś inne bardziej "konkretne" powody podawania "ludzkich" pokarmów?

Chociażby urozmaicenie diety.

Dodanie do żywienia czegoś innego niż granulowane, wysuszone cośtam - w sumie nie wiadomo co...

Czy Ty karmisz tylko jednym pokarmem cały czas?

Opublikowano

niektóre mieszanki są zdrowe , a i bardziej kaloryczne co może być przydatne np. gdy pracujemy 12 godzin :D

PS.kutna - ja karmię 4-5 pokarmami , ale rybkom się nudzi , ale jak ostatnio tabletki warzywne dostały to saulosi aż jakby tańczyły ze szczęścia.

Co polecasz najbardziej dla urozmaicenia podać - coś roślinnego...?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.