Skocz do zawartości

Jak zbić NO3?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kunta, akurat produkcja no2 na początku jest normalna przy odpalaniu denitratora. Chociaż to co [przemo] pisze jakby przeczy wszystkim poprzednim relacjom z zakładania deni, skoro twierdzi że się sprawdza.. bez uruchomienia u siebie nie będę się wypowiadał. Pytanie tylko, o wydajność urządzenia przy takim wysokim no3, skutecznośc zależy od powierzchni węża i przepływu na pewno (redox) pewnie można to jakoś oszacować.

Opublikowano

Wszystkie a dokładniej duża większość relacji z nieudanych startów to były głównie denitratory kubełkowe a one z założenia sie nie sprawdzają bo w nich jest problem z przepływem i martwymi strefami. Z kolei jak ktoś robił wężowy to robił według "starych" zasad z powolnym ciągłym przepływem. I z ta regulacją powolnego przepływu były problemy. Ja proponuje zrobić szybki przepływ i cykliczny, nie ma wtedy w/w problemu.

Podobnie z szacowaniem wydajności nie ma dużego problemu, powinno się dać dłuższy wąż i gdy wydajność będzie za duża to go skrócić a to żaden problem. A nawet jak się da za krótki to można później dołożyć węża.

No ale to wszystko to już detale do omówienia jak RadoHC będzie miał ochotę robić denitrator.

Opublikowano

Ciekawy artykuł muszę przyznać, kiedyś spróbuję z ciekawości napewno, ale nie wiem czy dam radę czasowo teraz się tym zająć bo sprawa wygląda... grubo :D czasochłonnie bynajmniej.

Hydroponika wydaje się być szalenie prostsza, zaprzyjaźnieni hydraulicy w pracy chętnie podrzucą parę kształtek i rurek do sklecenia zestawu :D

Nie wiem tylko jeszcze czym dokładnie miałbym zasypać donicę?

No i tak drastyczny spadek NO3 do 5... Mbuna byłaby zawiedziona :D Wcinają nieliczne już glony aż miło, myśle że poziomy 15-20 są jak najbardziej do przyjęcia no i coś ciągle będzie w stanie porastać na kamieniach

Opublikowano

coś mnie ruszyło. A może wystarczy tylko dorzucić w akwa trochę nawozu - potasu i może fosforu ? Bo może ich brakuje. Jeśli to się sprawdzi NO3 powinno mocno spaść, ale ruszyć powinny glony, rośliny których chyba obecnie brakuje....