Jump to content

rośliny do akwarium 200l

pucek123

Recommended Posts

...ale niektórzy wkładają je do baniaka,z różnym skutkiem...

Niektórzy nawet z bardzo dobrym skutkiem :mrgreen:. Polecam rośliny z rodzaju vallisneria, anubias i cryptocoryne. Ja w akwarium mam następujące gatunki:

1. Vallisneria Spiralis,

2. Anubias heterophylla,

3. Cryptocoryne Wendtii Green,

Czy taki zestaw sprawdzi się w każdym zbiorniku? Na pewno nie! Ja starałem się brać jak najwięcej czynników pod uwagę m.in. parametry wody, oświetlenie, obsada i na tej podstawie dobierać konkretne gatunki - jak na razie jestem zadowolony. Jeśli chciałbyś spróbować z roślinami, to radzę sadzić wszystkie za jednym razem i to w dużej ilości. Sadzenie pojedynczych sadzonek kupionych w sklepie moim zdaniem mija się z celem. Młode pędy takich roślinek są bowiem łatwym celem dla ryb, a gdy rosną w większym skupisku, zawsze coś tam się uchowa.

Perez666, co znaczy zbędne? :) To tak jakbyś napisał, że filtr mechaniczny jest zbędny :) Rośliny są bardzo poptrzebne, nie rybom a właścielowi. Chyba żadnym rybom nie są potrzebne rośliny, pyszczakom też nie :) Sęk w tym, że w akwarium bez roślin NO3 rośnie znacznie szybciej. Poza tym rośliny dodatkowo napowietrzają wodę.

Zbędne są tym, którym rośliny w malawi się nie podobają a takich jest większość. Ja mam w malawi kryptokorynę i anubiasa i jestem bardzo zadowolony, rosną ładnie, pomagają zbić NO3, pyszczaki ich nie jedzą. Jednak od 2 tygodni zastanawiam się czy ich nie usunąć ze względów estetycznych - wizualnie do malawi nie pasują.

Oprogramowanie sklepów internetowych Sklep internetowy program

Ja jakoś nie mam roślin i problemu z NO3 również.W 450l baniaku oscyluje w granicach 10-20 a w 200l poniżej 5.Poza tym gdy roślinka się nie przyjmie i zacznie gnić to wiadomo z czym to się wiąże...

Jedyna postać zieleni jaką toleruję w swoich baniakach to ....gloniska :wink:

]Jednak od 2 tygodni zastanawiam się czy ich nie usunąć ze względów estetycznych - wizualnie do malawi nie pasują.

Prawda :D

Przez pierwszy rok roślin nie miałem ale teraz postanowiłem coś zmienić w moim baniaczku i wsadziłem ładnego anubiasa kryptokorynę , wieeelką żabienicę i moczarkę. po tygodniu moczarkę jak myślałem zjadły moje pupilki ale reszta łącznie z żabienicą nawet ładnie rośnie. Większość Was uważa że malawi ma być mroczne ciemne ponure .... itp. Wg mnie malawi może być żywsze jasniejsze barwniejsze to moje subiektywne zdanie. A teraz za co przemawia za roślinami na +.

Asymilacja NO3 bezdyskusyjnie , więcej tlenu , tworzenie kryjówek dla słabszych osobników czy też samiczek w toni, w mniejszym czy większym stopniu pokarm (zawsze coś mogą poskubać) i jak dla mnie zbiornik zrobił się barwniejszy w naturalny sposób, i jeszcze jedno podniosłem sobie poprzeczkę jako akwarysta amator teraz pod moją pieczą nie tylko znajdują się rybki ale jeszcze rośliny które jak wiemy w twardej wodzie nie zawsze rosną zadawalająco.

W najbliższym czasie zaprezentuję mój stary nowy zbiornik w galerii.