Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, moje 3 grosze w temacie wkładów, miałem po kolei:

1) szurki 50 mikronów - kryształowo czysta woda, świetnie się sprawdzały - po tygodniu wkłady czarne. Nie chciało mi się ich odwijać, a że nie lubię rzeczy jednorazowych

2) włóknina używana w tapicerniach, aka. "owata" - cedziło wodę równie dokładnie,dało się wykorzystać może ze 3 razy po wypłukaniu, minusy to kłopotliwe nawijanie

3)w ata filtracyjna - pomyłka, nawet po wypłukaniu przed użyciem w wodzie pojawiały się jakieś nitki, kłaki,pył. nie bardzo polecam

4) zwykłe gąbki do mechanicznej filtracji - właśnie się testują, wyniki bardzo obiecujące. Można wypłukać i użyć wiele razy

Na razie jestem zadowolony z tych gąbkowych, potestują się jeszcze jakiś czas i zdam relację czy warto czy może raczej wkłady sznurkowe to jest właściwa droga.

Opublikowano

4) zwykłe gąbki do mechanicznej filtracji - właśnie się testują, wyniki bardzo obiecujące. Można wypłukać i użyć wiele razy

A czy gąbki nie maja sporo za dużych dziur? No chyba ze wybrałes taka naprawde gesta gabke... Tylko nie wiem jak to pozniej wyplukac jest polowa syfu bedzie głeboko w gabce....

Opublikowano

Rurka pcv do prowadzenia kabli 18 +wcisnieta do srodka rurka 16, nawiercić, przyciąć na długość i macie taki trzpień do nanizania gąbek itd.Tak to sobie wydumałem. Użyłem gęstych okrągłych zielonych(?) gąbek do małych filtrów napędzanych powietrzem, na długość wchodzi 2 i pół.Jeśil to się nie sprawdzi to schowam do szafy i publicznie przyznam się do porażki :mrgreen:

Opublikowano

Ja mam taki wynalazek jako prefiltr w pierwszym korpusie.

Zamiast rurek użyłem plastikowego "rdzenia" z wkładu sznurkowego i na to nawinąłem ni to gąbkę ni to watę taka jakby sztywna rzadka wata zielona...

Opublikowano
Ja mam taki wynalazek jako prefiltr w pierwszym korpusie.

Zamiast rurek użyłem plastikowego "rdzenia" z wkładu sznurkowego i na to nawinąłem ni to gąbkę ni to watę taka jakby sztywna rzadka wata zielona...

Przecież nie dawno pisałeś, ze masz tam sznurkowy 100µm albo 50µm....

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A ja bym miał pytanko

Ten filtr denitryfikacyjny na końcu, w jaki sposób on będzie działać? Czy będzie wpuszczana tam woda, po czym zakręcany a potem po kilku dniach odkręcany aby wypuścić już oczyszczoną z NO3. Czy może to będzie bardzo wolny obieg. Dopiero się zaczynam interesować czymś takim jak filtr denitryfikacyjny. Ten pomysł jest bardzo ciekawy, bo pomysł z 20 metrowym wężem od razu mnie wystraszył :)