Skocz do zawartości

nowy baniak parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ech jestem z deczka załamany bo nie było mnie 1,5 tyg w domu i co się stało? Pokazałem mojemu tacie jakie będą rybki jak mi zbiornik dojrzeje a on poleciał do sklepu akwarystycznego i kupił 4szt. Labidochromis caeruleus wielkość ok 3-4cm i 4szt. Pseudotropheus socolofi wielkość ok 5-6cm. Skąd wiedział ile sztuk? Doradził mu sprzedawca w sklepie... dziś kupiłem testy kropelkowe zooleka i takie o to mam wartości:

na początek woda z kranu

pH - 7,6

gh - 24

kh - 20

NO2 - 0

NO3 - 10

baniak:

pH - 7,6

gh - 24

kh - 20

NO2 - 8!! ;/

NO3 - 60

oczywiście zrobiłem podmianę ok 20% wody pyśki wyglądają na zdrowe pływają czekają tylko aż sypnę im trochę karmy. Nie wiem czy mam jakoś obniżać te NO2 i 3 czy czekać? do wody po podmianie dodałem bio nitrivec sery wg instrukcji.

Opublikowano

Mogą zdechnąć.

Powinienes utrzymywać NO2 nie więcej niż 0.5mg/l poprzez codzienne podmiany. Prawie zero karmienia. Napowietrzanie i filtracja 24/24. Taki sposób oszczędzi ryby ale wydłuży trochę koniec cyklu. Ewentualnie eksmisja ryb.

Opublikowano

Uważaj, bo wlanie nitrivecu teraz jeszcze ci podniesie no2. Jesteś pewny co do wyniku testu? Chociaż nawet jeśli to 0,8ppm to będzie szkodliwe. Napowietrzaj, nie karm ryb,nie czyść filtra,obserwuj czy nie zachowują sę dziwnie np silne ruchy sprzeli jakby dyszały. Obecność no3 świadczy o tym że w dobrą stronę idzie, ale sytuacja awaryjna będzie trwała aż no2 nie spadnie do zera.

Opublikowano

ok a te podmiany to codziennie po ok 20% wody? nitrivecu już nie leję. Karmienie też ograniczam do minimum dziś dostały tylko raz karmę w minimalnych ilościach. Zachowanie ryb nie wskazuje na nic niepokojącego... oby nie było tragedii... dzięki za poradę ;)

Opublikowano

pulasio, to, ile wody i jak często zależy od stężenia jakie będziesz miał. teraz bym zrobił nawet 50% podmiany i jutro kolejne 50% skoro jest NO2 8mg bo to bardzo dużo. Ważne tylko, żeby woda była dobrze odstana, żeby nie zabiła bakterii, które się robią.

Opublikowano

z podmianą wody 50% będzie problem bo nie mam gdzie odstać 70l wody ;/ mogę sobie pozwolić na 2 wiadra 10l... a ile mniej więcej taka kranówka powinna odstać żeby zrobić podmianę?

Opublikowano

Jeśli masz wodę chlorowaną to niech będzie 1 doba, jeśli dodawana jest chloramina odstawianie nic nie da, wg a niektorych źródeł dolany uzdatniacz wytworzy jeszcze więcej amoniaku. W innym przypadku poczekaj aż rozpuszczone w wodzie gazy ulecą.

Opublikowano

chlorowanej na szczęście wody nie mam więc bede robił codziennie po 20l podmiany wody ;) tylko na to mogę sobie pozwolić bo mógłbym wlać wode do odstania do wanny ale tam na pewno są jakieś pozostałości po szamponach itp :)