Dafra Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #11 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Dzięki za rady Za tłem jest przepływ wody, mam tam umieszczone zasysanie filtra zewnętrznego. Szczeliny (przynajmniej celowo) nie robiłem bo odradzał mi to sprzedawca!!! Jeśli jednak samice inkubują dłużej niż jest to napisane w książkach, to może to być spowodowane tym, że obawiają się o los potomstwa. No właśnie inkubują krócej. Temperature mam w granicach od 26-29 C. bo chyba zasysanie jej z tamtąd może powodować problemy dla narybku Myśle że zasysanie wody nie było by kłopotem dla narybku, ale chyba lepiej by filtr wewnętrzny oczyszczał większą przestrzeń z zanieczyszczeń mechanicznych, a natlenioną wode wpuszczał młodym. pozd darek
PiotrQ Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #12 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 No właśnie inkubują krócej. Temperature mam w granicach od 26-29 C. A mozesz konkretniej ? Krócej tzn ? Skąd takie wachania temperatury? Czy to jest na poządku dziennym ? Piotr.
MateuszT Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #13 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Tak, jak powiedział PiotrQ, przydałoby się dokładniej. Jeśli temperatura wynosi 29 st., to nic dziwnego, że inkubują krócej. Standartowo podaje się 21 dni przy temperaturze 28 st. Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości.
Dafra Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #14 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Co do czasu inkubacji: przy M. zebra red-red i Labidochromis sp. hongi ok 2 do 2,5 tygodnia. Podałem temperature w okresie ostatnich 4 tygodni. Wyższa była spowodowana długotrwałymi upałami. Darek
Bartus_M Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #15 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości. Należy zaznaczyć, że ta reguła, znajduje odzwierciedlenie tylko u organizmów zmiennocieplnych.
MateuszT Opublikowano 4 Sierpnia 2006 #16 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Wyższe temperatura przyspiesza rozwój organizmów żywych (poprzez przyspieszenie metabolizmu), niższa spowalnia. Dlatego też, jeśli chcesz w bezpieczyny sposób wydłużyć inkubację, obniż trochę temperaturę. Oczywiście w granicach przyzwitości.Należy zaznaczyć, że ta reguła, znajduje odzwierciedlenie tylko u organizmów zmiennocieplnych. Oczywiście, dzięki za dodanie .
cezarix Opublikowano 5 Sierpnia 2006 #17 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Mam jeszcze prośbę, nie chciałbym żeby to umknęło, proszę o opinię nt. tego sposobu mocowania tła (jako kotnika) i sposobu jego filtrowania/napowietrzania. Chciałbym u siebie coś takiego zastosować a nie wiem czy moja koncepcja (z rysunku) jest prawidłowa.
mapet Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor #18 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 hm........ co do filtracji za tłem to uważam, że jest to zbędne gdyż połączenie tła z ściankami bocznymi nie będzie na tyle szczelne żeby nie było ruchu wody. Nie da się tego tak szczelnie połaczyć. Sposob moim zdaniem jest prawidłowy aczkolwiek musisz zwrócić uwage na jedną ważna sprawe. Jeżeli będziesz chciał odłowić młode rybki to musisz mieć na tyle miejsca aby włożyć tam siatke, więc zbyt skomplikowane ułożenie tła może wtedy przeszkodzić.
sysgone Opublikowano 8 Sierpnia 2006 #19 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 ja sie jednak nie zgodze - filtracja za tlem musi byc - tzn. musimy tam wymusic ruch wody, inaczej doprowadzimy do jej "skiśnięcia", mimo, ze polaczenia tla z akwarium nie sa w 100% szczelne
mapet Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor #20 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Jeżeli tak to można zrobić jeszcze inaczej. Odsunąć troszke tło i wstawić kawałek takiej siateczki z jakiej kolega Starykot wykonał koszyki do swojego sumpa i w taki oto sposób możemy udostepnić filtracje wody za tłem.
Rekomendowane odpowiedzi