Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zauważyłem że w tym dziale nie ma żadnego postu więc postanowiłem napisać:) Któregoś razu gdy przechadzałem sie po sklepach zoologicznych w jednym z nich zauważyłem ciekawą rzecz. Mianowice tło w akwarium 150*50*50 bylo ustawione do tylnej ścianki pod kątem około 15 st. Troszeczke mnie to zdziwilo ale i zaciekawiło. Zapytałem sprzedawcy (Darek mój dobry znajomy) czemu to tło jest tak ustawione i czemu jest tam w jednym miejscu zrobiona taka szczelina. Odpowiedz była prosta i krótka: "tam wpływają młode". No i zdziwienie na moje twarzy zawitało:) MOwie jak to możliwe nie rozumiem. Zaszliśmy to akwa od drugiej strony i zoabczylem ze w tym miejscu siedzi samiczka, która miała wypuścić młode na dniach. Miałem to szczęście, że wypuściła je przy mnie:D Widziałem jak młode rybki wplywały za tło. Później pokazał mi co się dzieje za tłem, zauważyłem tam mnóstwo małych rybek. I to mnie zauroczyło. Postanowiłem u siebie w akwarium zrobic taki sam patent przy najbliższym przemeblowaniu. Mogę powiedzieć tak: WARTO było sie pobawic z tym tłem! Ale teraz widze jak młode rybki sobie plywaja za tłem i to mi się podoba:D Ilość rybek jaka pozostanie żywych w akwarium zwiekszyła sie bardzo (widze to po młodych Acei wczesniej pozostawało około 5-10 młodych na chwilę obecną jest ich około 20).

Gorąco polecam :D Sposób jest o niebo lepszy od odławiania samicy gdy z nie jest ganiana z siatką po całym akwa, a i pozostali mieszkańcy mają święty spokoj.

Opublikowano

Było ustawione pod kątem 15-tu stopni do tylenj ścianki. Proszę Mapp napisz czy było ustawione tak /| czy moze tak \| i gdzie orientacyjnie była ta szczelina, i jakiej była wielkości ? Koło środka, gdzieś z boku ? Czy była to szczelina tylko takiej wielkości że mogła wpływać samica ?

Opublikowano

Drogi Bartku:) /| czy \| to kwestia tego z której storny mamy większy dostęp do tego aby obserwować młode rybki:) Szczelina umiejscowiona byla w miejscu gdzie stykał sie początek tła z tylną ścianką. A wielkość szczeliny była na tyle duża aby mogła tam wpłynąć młoda rybka :) Natomiast samiczka MUSI byc w baniaku nie może ona wpływac za tło:)

Opublikowano

U mnie właśnie jest problem z tłem. Małe rybki przedostają się za tło -???? Szczelina jest na tyle mała że niemogę ich wyłowić. Może macie jakiś pomysł jak pojmać te maluch , oczywiście bez zdemolowania akwarium.

Opublikowano

Za tłem jest naprawde niewiele miejsca i obawiam się że mogą tam paść.

Choć przyznaj, że narazie są w dobrej kondycji.

Co do odławiania, jestem początkującym malawistą i mam problem z wycyrklowaniem kiedy wyłowić samicę. Zwłaszcza, że nie inkubują one zgodnie z opisem książkowym.

Opublikowano

Zgłodnieją, to wypłyną :wink: .

Nie ma co się martwić, że im się tam coś stanie. Dla pewności możesz zrobić niewielką szczelinę, żeby mogły bez problemu wpływać i wypływać za tło.

Z wycyrklowaniem (co kolwiek to znaczy) na początku rzeczywioście mogą być problemy. Jeśli jednak samice inkubują dłużej niż jest to napisane w książkach, to może to być spowodowane tym, że obawiają się o los potomstwa. Przeniesienie inkubującej samicy do kotnika, najprawdopodobniej poskutkuje wypuszczeniem młodych.

Po kilku inkubacjac, jeśli będziesz uważnie obserwować ryby dojdziesz do wprawy :wink: .

Opublikowano

...

jesli za tlem jest przeplyw wody to raczej nic im nie grozi dopoki nie dorosna do takich rozmairow ze bedzie istnialo ryzyko zaklinowania sie.

pzdr

jas

Opublikowano

Zainteresował mnie ten pomysł z odchylonym tłem, ponieważ jeszcze swojego nie mam mogę sobie to uwzględnić w projekcie. Pozwoliłem sobie zrobić taki rysunek w celu skonsultowania z fachowcami:

kotnik.jpg

Gdzie czerwone to grzałki, niebieskie filtry wewnętrzne, żółte to oczywiście tło (a jasno niebieskie woda :lol: )

To są proporcje mojego zbiornika 180x50, ale to nie problem chodzi o pomysł. Zastanawiałem się jedynie nad filtracją - może być słaba za tym "ekranem", wymyśliłem (nie wiem czy dobrze) że prawy filtr wewnętrzny będzie wypuszczał wodę do "kotnika", bo chyba zasysanie jej z tamtąd może powodować problemy dla narybku. Czy dawać na końcówce może dyfuzor ??

Dobrze kombinuję czy nie??

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
    • Moja a502ps coś nie działa. A502e usuwała żółtawą barwę wody. Ta nie. Może sprzedawca się pomylił ?  Jak u Was ? EDIT: Sprzedawca wyklucza pomyłkę ze względu na kolor żywicy. Być może słaby przepływ przez żywicę, jak pływa w ruchomym złożu. Wrzuciłem do solanki. Zobaczymy co z tego wyjdzie... EDIT2: Po kilku godzinach w solance przesypałem połowę do drugiej skarpety (luźniejsze upakowanie żywicy) i po wypłukaniu, obie skarpety do filtra. Już działa. Subtelne żółtawe zabarwienie widoczne po długości zbiornika zniknęło po 12 h. Zakładam, że przepływ przez żywicę był za słaby. Stężona solanka po regeneracji - prawie czysta. Przy wydajnej filtracji (fluidyzator K1 40l z gąbką 30ppi na pompie) - ta różnica w zabarwieniu to jedyny benefit stosowania tej żywicy. Woda nie jest bardziej klarowna niż bez.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.