Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do odławiania młodych to czytałem kiedyś, że można zrobić to za pomocą rurki:

Jeden koniec wkładamy do wody, zasymamy, zatykamy jeden koniec palcem (ten za akwarium), powoli zbliżamy koniec rurki do narybku, zabieramy palec a rybki swobodnie wędrują do wiaderka :)

Nie miałem jeszcze okazji tego wytestować ale wydaje się to przyjemny sposób a rybkom nic się nie dzieje.

Mam jednak pytanie co do odławiania inkubujących samic?

ma ktoś na to sprawdzony i łatwy sposób??

Opublikowano

Mam jednak pytanie co do odławiania inkubujących samic?

ma ktoś na to sprawdzony i łatwy sposób??

wylać min. 1/3 wody, rozebrac pół dekoracji, dwie duże siatki w obie dłonie i po 2-3 minutach powinno się udać.

Niektorzy lapia ryby w nocy, po zaciemnieniu całkowitym akrarium, kiedy ryby "śpią", ale mnie udało się złapać tak tylko schorowaną rdzawą, która kryła się pod powierzchnią i chyba nawet nie zauważyła, że coś się stało...

Opublikowano

Rurka teoretycznie powinna zadziałać.

Ja próbowałem -niestety, jak rurka zbliżyła się w okolice malucha ten pryskał w całkowicie niedostępne miejsce.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A powiedzcie mi czy jest możliwe że młode trewcie po wypuszczeniu(21 dni inkubacja)tak się kitrają pod kamieniami że wcale ich jeszcze nikt nie widział.Czy poprostu inne pyszczaki je zjadły.To była pierwsza inkubacja samicy ale 3 tyg. nosiła ikrę.Co do kryjówek to jest tego od groma bo mam zbiornik 240l i 32kg kamieni.Z góry dziękuję za pomoc!!!

Opublikowano
A powiedzcie mi czy jest możliwe że młode trewcie po wypuszczeniu(21 dni inkubacja)tak się kitrają pod kamieniami że wcale ich jeszcze nikt nie widział.Czy poprostu inne pyszczaki je zjadły.To była pierwsza inkubacja samicy ale 3 tyg. nosiła ikrę.Co do kryjówek to jest tego od groma bo mam zbiornik 240l i 32kg kamieni.Z góry dziękuję za pomoc!!!

mozliwe jest ze paru udalo sie schowac za kamieniami w akwa ale wiekszosc napewno zasilila zoladki wiekszych ryb :wink::D