Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałam, że do akwarium należy używać silikonu akwarystycznego bądź neutralnego. Czym one się różnią od zwykłego silikonu? I po czym poznać, że silikon jest neutralny? Czy silikon akwarystyczny ma faktycznie inny skład, czy to tylko chwyt marketingowy?

(mam już jakiś silikon w domu i chciałabym wiedzieć czy mogę go wykorzystać, czy muszę kupować nowy)

Opublikowano

Po pierwsze zawartość środków przeciw pleśni. Po drugie dobry silikon akwarystyczny ma dużo lepsze właściwości niż zwykły sanitarny, inną gęstość i lepkość. Potocznie mówiąc: akwarystyczny bardziej klei, sanitarny bardziej uszczelnia.

Opublikowano
Przeczytałam, że do akwarium należy używać silikonu akwarystycznego bądź neutralnego. Czym one się różnią od zwykłego silikonu? I po czym poznać, że silikon jest neutralny? Czy silikon akwarystyczny ma faktycznie inny skład, czy to tylko chwyt marketingowy?

(mam już jakiś silikon w domu i chciałabym wiedzieć czy mogę go wykorzystać, czy muszę kupować nowy)

witam

nie jest to chwyt marketingowy. Sylikon do akwari ma inny skład jest bardziej elastyczny i ma większą przyczepnośc do szkła.Ja stosuje sylikon SOUDALA AQ, ale w hipermarketach budowlanych kupisz sylikon akwarystyczny innych firm.

pozdro

Opublikowano

Dzięki :) W zasadzie muszę przykleić tło w czterech miejscach tylko, ale w takim razie kupię nowy, akwarystyczny.

Za tłem będzie szpara na około 2 cm. uszczelniać, czy zostawić?

Opublikowano
Dzięki :) W zasadzie muszę przykleić tło w czterech miejscach tylko, ale w takim razie kupię nowy, akwarystyczny.

witam

uszczelnij , ale pamiętaj że za tłem powinna byc też filtracja jak będzie tam woda

Opublikowano

witam

uszczelnij , ale pamiętaj że za tłem powinna byc też filtracja jak będzie tam woda

To może lepiej nie uszczelniać? Bo jak dać za tło filtrację, nie bardzo rozumiem.

Tło strukturalne, płaskie, gotowe, kupione na allegro.

Opublikowano

Jak tło z tyłu jest płaskie to wystarczy wcisnąć pod wzmocnienie wzdłużne,ewentualnie docisnąć kamieniem.Gdy go przykleisz i będziesz miała szparę,ryby zaczną tam wpływać.Niech się jakaś zaklinuje i problem gotowy.Nie dość że mogą skoczyć parametry(przez padniętą rybę) to jeszcze trzeba spuszczać część wody by odkleić tło i wydobyć martwą rybę...