Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gąbkę traktuję jako ogromne złoże bakteryjne

To prawda ale co ma gąbka do PO4? chyba że czyszczą ją lub nie, sterujesz NO3 aby uzyskać odpowiedni Stosunek Redfielda.

edit

Z tym że przy wysokim PO4 musiałbyś mieć bardzo wysokie NO3 sinic nie będzie ale co na to ryby :wink:

Opublikowano
Znam te wątki, ale nadal nie rozumiem co ma wspólnego gąbka ze stosunkiem Redfielda

To prawda ale co ma gąbka do PO4? chyba że czyszczą ją lub nie, sterujesz NO3 aby uzyskać odpowiedni Stosunek Redfielda

hm... a no to, że posiadając określone PO4 (u mnie np. 0,1-0,3) poprzez gąbkę mogę sterować poziomem NO3.

Obecnie mam stałe NO3 i steruję mocno PO4 i obserwuję jak reagują glony i po ciemku (bez świetlówek) rosną świetnie.

Opublikowano
Jestem pod wrażeniem. A czym mierzysz PO4?

aarset nabijasz się ze mnie? Testami JBL i Salifert. Nie tak dawno mutra zauwazyl ze nie odnotowano negatywnego wplywu wysokiego PO4 na ryby pod warunkiem, ze zmiana nie bedzie radykalna. Empirycznie potwierdzam to.

Opublikowano
Jestem pod wrażeniem. A czym mierzysz PO4?

aarset nabijasz się ze mnie? Testami JBL i Salifert. Nie tak dawno mutra zauwazyl ze nie odnotowano negatywnego wplywu wysokiego PO4 na ryby pod warunkiem, ze zmiana nie bedzie radykalna. Empirycznie potwierdzam to.

Absolutnie nie miałem takiego zamiaru, źle to odebrałeś. Dziwi mnie tylko fakt, że za pomocą gąbki sterujesz tak dokładnie NO3, a co z kubełkiem przecież tam też są bakterie "produkujace" azotany. Co do testów na PO4 to te, których używasz nie są zbyt dokładne, szczególnie w takim zakresie jaki podajesz. Wiem bo porównywałem wyniki testów robione Salifertem z wynikami uzyskanymi miernikiem Hanna. Różnice w wynikach są bardzo duże, Salifert je znacznie zaniża. No ale chodzi o wzrost glonów i jak rosną te właściwe to ok.
Opublikowano

W przypadku testów, też odnoszę takie wrażenie, że Salifert przekłamuje w dół. Dlatego mam drugi (JBL), który w miarę potwierdza to co sobie policzę po dolewkach fosforu strzykawką.

W tym wątku mówimy o dwóch kwestiach - sinicach Pereza (na które pomoże myślę wielka gąbka) oraz hodowlę glona. Jak nałożymy na siebie te tematy, to wychodzą bzdury z tego co piszę.

Nie mam problemu z sinicami, więc gąbki nie wkładam, jak kiedyś miałem kłopoty z wodą (nie z chorobami) to robiłem częściową podmianę wody i wsadzałem dużą gąbkę na jakiejś pompie, napowietrzacz, wyłączając przy tym czasem światło. Problem sam znikał w kilka dni. To było jednak sporadyczne. Obecnie u siebie używam hydroponiki jako biologa i filtra zewn. jako mechanika. Doniczka działa tak dobrze, że jest b.trudno podnieść NO3 do poziomu wyższego niż 20. Mieszam więc sobie w zbiorniku i robię co chcę, a ten parametr jest prawie stały.

- Ostatnio na forum była relacja z zakładania akwa i hydroponiki wiszącej nad nim - polecam i sam liczę, że założyciel będzie kontynuował tego "bloga".

- Sławekosw tak zafascynował się doniczką, że już dawno akwa nie ma, a wciąż jeszcze moczy rośliny i zielem handluje. Czasem nawet oboje zalewają się chmielem :D

Jako, że NO3 mam stałe, to eksperymentuję z glonami poprzez PO4. Stężenie jest naprawdę wysokie (>3) i glony rosną przepięknie. Niestety tylko bez świetlówek. Kiedy je włączam, to glon jakby przyhamowuje i ryby nadążają go zżerać. Wzrost glonów przy jarzeniówkach jest jednak kwestią doboru barw, której to kwestii jeszcze nie rozpracowałem. Ktoś ma tu doświadczenia? Liczę na dyskusję.

Opublikowano

Ja świece Sylvania Aquastar i Philips Aquarelle ( obie 10000k) - 9h/dobe. PO4 mam na teraz 0,5 mg ( dzisiaj zmierzyłem pierwszy raz), NO3 w przedziale 15-30 mg, FE - 0,2mg, nawoże systematycznie JBL Ferropol.

Zielonych glonów zero, za to brazowy dywanik wysokości jakieś 5 mm na wszystkich kamieniach. Wygląda fajnie szczególnie jak przepływa po nim jakaś rybcia to super faluje, ale jakby był zielony to już rewelacja!

Z pomiarów wynika że zgodnie z tabelą z artykułu powinienem łapać się na zielone, czyli teoretycznie wina światła albo złe dla glona, albo za długo świeci?