Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

3 pierwsze to jak pewnie wiesz pompy cyrkulacyjne stosowane w hydraulice do wymuszenia obiegu wody bojler- kran.

te pompy nie trafiają na żaden opór w instalacji , mieszają tylko wodę , aby nie było strat jak odkrensasz kran i przez pierwsze 2 min leje się zimna woda a potem ciepła.Dlatego mają małą moc i mały pobór prądu.

a te z allegro to pompy CO mają dużą moc i duży pobór prądu. Ale nie mają problemu z przepchaniem wody w instalacji , która jednak stawia większe opory ze względu na swoją budowę.

polecam pompy do CO.

( pisze ze względu na własne doświadczenie )

pozdro

Opublikowano

Kupilem w koncu OMI 25-40/180. Mma nadzieje ze sie sprawdzi.

Spotkalem sie z opisami, robienie instalacji do tej pompy na rurkach 1/2" to pomylka. Czy tez tak sadzicie? Czy konieczne jest 3/4" lub 1" (sporo drozsze)?

Opublikowano

Prawda to - 1/2 cala to pomyłka.

Ja mam teraz zrobione na 3/4 i wydaje mi się że jest spoko.

1/2 cala mam tylko dojście i odejście od korpusów - czyli 3/4 -> trójnik -> 2x1/2 -> dwa korpusy równolegle -> 2x1/2 -> trójnik -> 3/4

Zrobiłem to tylko i wyłącznie dlatego że wcześniej kupiłem pełno rurek i różnego rodzaju złączek i szkoda mi było to wyrzucać.

Jeżeli będziesz gdzieś stosował giętkie rury to oprócz opaski zaciskowej używaj też żywicy - nie wiem jakim cudem ale mi prawie wszystkie ciekły - musiałem kleić i dla pewności skleiłem wszystkie....

Opublikowano

Eljot - ile Cię kosztowała cała instalacja? Jakie są koszty eksploatacji? Przymierzam się do filtracji na narurowcach, ale powstrzymuje mnie obawa, że zrobię sobie potop w domu jak coś pójdzie nie tak :) Na pewno zaletą jest wygoda obsługi, ale chce sobie policzyć o ile droższa jest ekploatacja od tradycyjnego wewnętrznego.

Opublikowano

Dokładnych wyliczeń nie robiłem ale tak +/- 300zł całość. Ryzyko zalania IMO mniejsze niż przy kuble, od kilku lat używam nrurowego do filtracji kranówki a podłączony jest na giętkich wężykach takich do baterii umywalkowej. Co do kosztów eksploatacji to u siebie wymieniam 1 wkład 100 mikronów raz na dwa tygodnie a drugi 50u wymieniłem po miesiącu (aktualnie w jego miejscu mam węgiel w pojemniku do sypkich wkładów) sznurkowe kupuję po 4,99 za sztukę.

Opublikowano
Dokładnych wyliczeń nie robiłem ale tak +/- 300zł całość. Ryzyko zalania IMO mniejsze niż przy kuble, od kilku lat używam nrurowego do filtracji kranówki a podłączony jest na giętkich wężykach takich do baterii umywalkowej. Co do kosztów eksploatacji to u siebie wymieniam 1 wkład 100 mikronów raz na dwa tygodnie a drugi 50u wymieniłem po miesiącu (aktualnie w jego miejscu mam węgiel w pojemniku do sypkich wkładów) sznurkowe kupuję po 4,99 za sztukę.

eljot, człowiek z tego sklepu internetowego, który do ktorego podawales link, po niewielkich negocjacjach zgodzil sie sprzedac wklady po 3zł. Może i Tobie się uda.

Opublikowano

Ja po poprzednich doswiadczeniach z odpalaniem narurowcow kiedy to cala praca przez jedna pomylke okazala sie do d*py nie zamierzam niczego na sztywno, pernamentnie mocowac.

Mysle, ze tam gdzie to ma sens i jest koniecznosc beda kolanka i rurki pcv, a na pozostalej czesci beda weze pcv...

Opublikowano
Ja po poprzednich doswiadczeniach z odpalaniem narurowcow kiedy to cala praca przez jedna pomylke okazala sie do d*py nie zamierzam niczego na sztywno, pernamentnie mocowac.

Mysle, ze tam gdzie to ma sens i jest koniecznosc beda kolanka i rurki pcv, a na pozostalej czesci beda weze pcv...

Ja wiem że wszędzie gdzie będę używał giętkich węży z opaskami będę to jeszcze kleił.

Jedno w drugie wchodziło tak ciężko że rozmontować tego nie szlo musiałem rozcinać, a ciekło...

Robiłem to z kotangch'em i we dwójkę byliśmy pod wrażeniem jak to może tak być...