Skocz do zawartości

Pierwsze pomiary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam i jak podrosną to odróżnisz po zachowaniu i ciemniejszym ubarwieniu samca, ale nadal bedą to te same kolory tylko inne nasycenie. A tak na 100% to tylko podczas tarła, na codzień słabszy samiec bedzie podobny do samiczki.

Opublikowano

No to fajnie że mają jeden kolor bo planuję kupić dwa gatunki do mojego akwa i zrobić np 1 + 3 melanochromis maingano i 1 + 5 Pseudotropeus saulosi ale to temat na inny dział więc najpierw poczekam jeszcze tydzień zrobie testy wody, odbiore filtr dam do niego ceramike i żwir koralowy jako wkłady i w tedy jak testy będą ok to kupię ryby :D ( myślę że tak będzie najlepiej w tym przypadku bo wydaje mi się że cos szybciutko by mi ten zbiornik dojżał bo tylko 2 tyg )

Opublikowano

Z maingano na taki haremik bedziesz musiał poczekać aż dorosną, bo czasem sie okazuje że bankowy samiec nagle zaczyna nosić :shock:

Z dojżewaniem spokojnie czekaj, możesz wpuscic jakieś starterki, albo kawałek mrozonki bo bakterie które wychodowałeś coś muszą jesć żeby ich przybywało.

Po zarybieniu i tak wszystkie parametry Ci podskocza, ale to normalne.

Opublikowano

Pływają mi dwie rybki startery w akwa i zrobiłem następne pomiary

NO2 0

NO3 10

PH 8

NH3 0

GH 12

KH 8

myślę że może już czas na zakup kilku sztuk P saulosi ? puki co nie mam jeszcze filtra zewnętrznego ale jak kupił bym z 8 szt to może by się nic nie stało. A co do pomiarów wyniki się prawie nie różnią niczym oprucz KH i PH przez pierwsze dwa tyg zrobiłem tylko dwa pomiary więc może już był skok NO3 którego nie zaówarzyłem ?

Opublikowano

Bez filtra zewnetrznego bym sie wstrzymal z tymi sauloskami.

Co zrobisz jak po kilku dniach od wpuszczenia NH3 wystrzeli Ci w gore?

Przezyles tyle lat bez sauloskow podejrzewam ze rowniez te kilka tygodni nie odbije sie negatywnie na Twoim zdrowiu, a na saulosi moze sie odbic jak najbardziej :)

Opublikowano

Jutro mam mieć filtr zewnętrzny ( przynajmniej tak w serwisie powiedzieli ) wymienią mi na nowy a jeżeli by NH 3 poszło w górę to co z tym wspólnego ma filtr zewnętrzny w którym wkładami są cermiaka i żwir koralowy ?

Opublikowano

Kubelek nie dojrzeje w dzien, czy dwa. Lecz majac na uwadze male wymaiary twego baniaczka, nie wyolbrzymial bym problemu z no3. Znamy przeciez akwaria jadace na samym wew, nitryfikacja ladnie sie rozwinela na gabkach, kamieniach, piasku. Mysle, ze male stadko mlodziezy saulosi mozesz smialo wpuscic.

Ceramika to zloze dla bakterii nitryfikacyjnych, a zwir koralowy nie wiem - nie znam tego wkladu.

Opublikowano
a jeżeli by NH 3 poszło w górę to co z tym wspólnego ma filtr zewnętrzny w którym wkładami są cermiaka i żwir koralowy ?

Kolego podstawy, a no po to żeby nie było NH3 i NO2.

Żwir koralowy robi to samo co ceramika bo jest porowaty plus zatwardza wode.

A co do rybek też bym wpuścił :wink:

Opublikowano

Kupię troche zwarzając jeszcze na to że w akwa mam nad filtrem mam ceramike w siadce więc bakterie tam pewnie też są :) tylko ile kupić i wpuścić na raz soulosi i maingano ?