Skocz do zawartości

Pierwsze pomiary

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obojętnie jak to rozwiążesz, możesz tą ceramikę nawet ręką huśtać. Aby zachować przepływ wody, wtedy nie zdechnie. Wylot strumienia z jakiejś głowicy to rozwiązanie samo się nasuwa na myśl.

Opublikowano

:D dzięki :D

Filtr już spakowałem i jutro wysyłam do serwisu, zrobiłem tak jak mówiliście dałem bioceramike do siateczki z dziurami i dałem ją nad filtr mam nadzieje że większość bakterii ocaleje.

Opublikowano

Tydzien po pierwszych pomiarach obecnie bez filtra zewnętrznego ale w akwarium posiadam troche ceramiki zrobiłem następne pomiary:

PH 7,5

NO2 0

NO3 10

NH3 0

KH 7

GH 12

Jakieś zmiany się dokonały od poprzednich pomiarów, co o tym myśleć ? Wszystko idzie w dobrym kierunku ? Dodam że akwarium czyściutkie bez glonów itp tylko na przylepcach np od filtra lub grzałki zaówarzyłem biały osad który w dotyku przypomina galarete

Opublikowano

To mam przygotowywać się do kupna rybek czy jeszcze poczekać i dokonać jakieś dwa razy pomiarów i zobaczyć czy NO2 jest ciągle 0 a NO3 troche wzrasta lub jest na stałym poziomie 10 ? Bo gdy wpuszczę ryby to jakieś zmiany jeszcze będą przez to ?

Opublikowano

To chyba dobrze że jest na to przygotowany :P a co do ryb to mam już myśleć nad zakupem czy jeszcze poczekać jakieś 2 tyg ? i sprawdzać dalej wyniki testów ?