nabe Opublikowano 17 Września 2010 #21 Opublikowano 17 Września 2010 Obojętnie jak to rozwiążesz, możesz tą ceramikę nawet ręką huśtać. Aby zachować przepływ wody, wtedy nie zdechnie. Wylot strumienia z jakiejś głowicy to rozwiązanie samo się nasuwa na myśl.
spriterank Opublikowano 17 Września 2010 Autor #22 Opublikowano 17 Września 2010 dzięki Filtr już spakowałem i jutro wysyłam do serwisu, zrobiłem tak jak mówiliście dałem bioceramike do siateczki z dziurami i dałem ją nad filtr mam nadzieje że większość bakterii ocaleje.
spriterank Opublikowano 23 Września 2010 Autor #23 Opublikowano 23 Września 2010 Tydzien po pierwszych pomiarach obecnie bez filtra zewnętrznego ale w akwarium posiadam troche ceramiki zrobiłem następne pomiary: PH 7,5 NO2 0 NO3 10 NH3 0 KH 7 GH 12 Jakieś zmiany się dokonały od poprzednich pomiarów, co o tym myśleć ? Wszystko idzie w dobrym kierunku ? Dodam że akwarium czyściutkie bez glonów itp tylko na przylepcach np od filtra lub grzałki zaówarzyłem biały osad który w dotyku przypomina galarete
lemonek18 Opublikowano 23 Września 2010 #24 Opublikowano 23 Września 2010 Biały nalot to prawdopodobnie kolonie bakterii, to nic złego. Pomiary wychodzą ci Ok. Jak spada NO2 a rośnie NO3 to znaczy ze idzie ku dobremu.
spriterank Opublikowano 23 Września 2010 Autor #25 Opublikowano 23 Września 2010 To mam przygotowywać się do kupna rybek czy jeszcze poczekać i dokonać jakieś dwa razy pomiarów i zobaczyć czy NO2 jest ciągle 0 a NO3 troche wzrasta lub jest na stałym poziomie 10 ? Bo gdy wpuszczę ryby to jakieś zmiany jeszcze będą przez to ?
nabe Opublikowano 23 Września 2010 #26 Opublikowano 23 Września 2010 Jasne,że będą przecież ryby są głównym producentem amoniaku. Sęk w tym, żeby twój baniak był na to przygotowany.
spriterank Opublikowano 23 Września 2010 Autor #27 Opublikowano 23 Września 2010 To chyba dobrze że jest na to przygotowany a co do ryb to mam już myśleć nad zakupem czy jeszcze poczekać jakieś 2 tyg ? i sprawdzać dalej wyniki testów ?
eljot Opublikowano 23 Września 2010 #28 Opublikowano 23 Września 2010 Na twoim miejscu poczekałbym aż kubeł wróci z serwisu.
spriterank Opublikowano 23 Września 2010 Autor #29 Opublikowano 23 Września 2010 Ok poczekam na kubełek a mam pytanie czy melanochromis maingano są to ryby jednokolorowe czy samce różnią się ubaewieniem od samic ?
eljot Opublikowano 23 Września 2010 #30 Opublikowano 23 Września 2010 Jednokolorowe (różne odcienie ) z tego co czytałem to trudno odróżnić samca od samicy nawet u dorosłych. Sam je miałem bardzo krótko.
Rekomendowane odpowiedzi