Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

eljot 12 Biodigest Prodibio są bardzo agresywne szczepy bakterii ( mogą zdominować populacje bakterii ),które zaleca się dawkować raz na 2 tyg.Osobiście nie polecał bym ich jeżeli już to raczej MICROBE-LIFT BACTERIAL AQUARIUM BALANCER lub Ammonia Remover for salt & fresh water MICROBE LIFT.Obydwa prepararty stosowałem z powodzeniem w swoim malawii , jak i w nowym biotopie.

Opublikowano
eljot 12 Biodigest Prodibio są bardzo agresywne szczepy bakterii ( mogą zdominować populacje bakterii ),które zaleca się dawkować raz na 2 tyg.Osobiście nie polecał bym ich jeżeli już to raczej MICROBE-LIFT BACTERIAL AQUARIUM BALANCER lub Ammonia Remover for salt & fresh water MICROBE LIFT.Obydwa prepararty stosowałem z powodzeniem w swoim malawii , jak i w nowym biotopie.

Tak zrobie kolego to chyba logiczne rozwiązanie poczytałem troszkę o tym i jestem na tak . Dziś to zkupie .

Opublikowano

biodigest prodibio stosuje je w swojej solniczce- na ok 480l w obiegu dawka to pół ampułki co 2 tyg.Zaleca się dawanie dodatkowa innych bakterii ,żeby szczepy z bidigest nie przejeły kontroli.Ja osobiście robię taki cykl podaje co 2 tyg dwie ampułki biodigest + pożywka i robię miesiąc przerwy .W tym czasie daję inne szczepy (nazwy podałem wcześniej)

Opublikowano

Nie do końca jest tak jak napisał shinuk.

Biodigest Prodibio przy nowo założonym zbiorniku dawkuje się w ilości 1 fiolka na 60 litrów(ja przeważnie stosowałem 1 fiolkę na 80-100litrów)

W okresie późniejszym zalecają 1 fiolkę na 1000 litrów co 2 tygodnie.

Już kilka razy stosowałem ten preparat przy starcie akwarium i zawsze wszystko przebiegało bez jakichkolwiek komplikacji.

Kiedyś po stosowaniu antybiotyku w zbiorniku głównym i wybiciu wszystkich bakterii restart do wartości NH3=0 NO2=0 NO3 rosnące potrwało .... 4-5 dni nie pamiętam dokładnie ale strasznie krótko.

Wg mnie w chwili obecnej jest to najlepszy starter na rynku.

Pamiętać trzeba że nie ma sensu wlewać go do sterylnego zbiornika bo w przeciwieństwie do innych starterów nie posiada on pożywki dla bakterii, a jak wiadomo bez pokarmu wyzdychają...

Opublikowano
Koledzy przez jaki czas będzie utrzymywała się mętna barwa wody?????

Trudno to określić,zależy od filtracji.W filtr wew.możesz włożyć watę/włókninę aby wyłapała drobne cząstki.Na zew.nałóż gęsty prefiltr.

BTW nie pisz posta pod postem,użyj opcji edytuj :!:

Opublikowano

ciekwy dosc watek dawno juz niebylo takiego szkolenia :)

a tak wogole odnosnie tematu to napisales koleszko ze czesc wody masz od kolegi z jego akwa czy takowy Znajomek nie mogl ciebie wprowadzic w swiat malawi tak jak przystalo to na akwaryste

jak dla mnie to ta siwa woda jest bardziej od tego piasku i pewnie zaraz po zalaniu i przez kolejne 3 dni byla ciagle taka sama Prawda ?