Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

eljot 12 Biodigest Prodibio są bardzo agresywne szczepy bakterii ( mogą zdominować populacje bakterii ),które zaleca się dawkować raz na 2 tyg.Osobiście nie polecał bym ich jeżeli już to raczej MICROBE-LIFT BACTERIAL AQUARIUM BALANCER lub Ammonia Remover for salt & fresh water MICROBE LIFT.Obydwa prepararty stosowałem z powodzeniem w swoim malawii , jak i w nowym biotopie.

Opublikowano
eljot 12 Biodigest Prodibio są bardzo agresywne szczepy bakterii ( mogą zdominować populacje bakterii ),które zaleca się dawkować raz na 2 tyg.Osobiście nie polecał bym ich jeżeli już to raczej MICROBE-LIFT BACTERIAL AQUARIUM BALANCER lub Ammonia Remover for salt & fresh water MICROBE LIFT.Obydwa prepararty stosowałem z powodzeniem w swoim malawii , jak i w nowym biotopie.

Tak zrobie kolego to chyba logiczne rozwiązanie poczytałem troszkę o tym i jestem na tak . Dziś to zkupie .

Opublikowano

biodigest prodibio stosuje je w swojej solniczce- na ok 480l w obiegu dawka to pół ampułki co 2 tyg.Zaleca się dawanie dodatkowa innych bakterii ,żeby szczepy z bidigest nie przejeły kontroli.Ja osobiście robię taki cykl podaje co 2 tyg dwie ampułki biodigest + pożywka i robię miesiąc przerwy .W tym czasie daję inne szczepy (nazwy podałem wcześniej)

Opublikowano

Nie do końca jest tak jak napisał shinuk.

Biodigest Prodibio przy nowo założonym zbiorniku dawkuje się w ilości 1 fiolka na 60 litrów(ja przeważnie stosowałem 1 fiolkę na 80-100litrów)

W okresie późniejszym zalecają 1 fiolkę na 1000 litrów co 2 tygodnie.

Już kilka razy stosowałem ten preparat przy starcie akwarium i zawsze wszystko przebiegało bez jakichkolwiek komplikacji.

Kiedyś po stosowaniu antybiotyku w zbiorniku głównym i wybiciu wszystkich bakterii restart do wartości NH3=0 NO2=0 NO3 rosnące potrwało .... 4-5 dni nie pamiętam dokładnie ale strasznie krótko.

Wg mnie w chwili obecnej jest to najlepszy starter na rynku.

Pamiętać trzeba że nie ma sensu wlewać go do sterylnego zbiornika bo w przeciwieństwie do innych starterów nie posiada on pożywki dla bakterii, a jak wiadomo bez pokarmu wyzdychają...

Opublikowano
Koledzy przez jaki czas będzie utrzymywała się mętna barwa wody?????

Trudno to określić,zależy od filtracji.W filtr wew.możesz włożyć watę/włókninę aby wyłapała drobne cząstki.Na zew.nałóż gęsty prefiltr.

BTW nie pisz posta pod postem,użyj opcji edytuj :!:

Opublikowano

ciekwy dosc watek dawno juz niebylo takiego szkolenia :)

a tak wogole odnosnie tematu to napisales koleszko ze czesc wody masz od kolegi z jego akwa czy takowy Znajomek nie mogl ciebie wprowadzic w swiat malawi tak jak przystalo to na akwaryste

jak dla mnie to ta siwa woda jest bardziej od tego piasku i pewnie zaraz po zalaniu i przez kolejne 3 dni byla ciagle taka sama Prawda ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.