Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie o to chodzi że nie chcemy pomagać,tylko na większość pytań odpowiedzi są w FAQ i na forum.Wystarczy użyć opcji "szukaj".Odpowiadanie po raz n-ty na te same pytania robi się nudne...trzeba wziąć się w garść i czytać,czytać ,czytać.Jeśli odpowiedzi nie znajdziesz bądź nie ma ,wtedy piszesz posta i na pewno pomożemy :wink:

Opublikowano
no kolego niestety od zachcianki zaczyna się ciekawe jak ty zaczynałeś napewno juz wszystko wiedziałeś jak na nocniku siedziałeś.Ja myślałem ze na tym forum są ludzie którzy chcą pomóc a nie krytykować czyjeś błędy(oczywiście za wyjątkiem jednego z kolegów który okazuje dobre serce)

Dla twojej informacji wszystkiego nie wiedzialem i nie wiem nadal i nie znam nikogo kto by wiedzial wszystko.Jezeli oburza cie to co ci powiedzialem to po co wogole prosisz o pomoc.Jak powiedzialem, dla mnie ryby nie sa zachcianka, jak w twojm przypadku, co potwierdziles.Sa to zywe stworzenia ktore sa skazane na nas i zakladajac akwarium bierzemy odpowiedzialnosc za nie i powinnismy stworzyc im godne ku temu warunki.

W twoim przypadku niestety, jak juz mowilem, brak elemetarnej wiedzy akwarystycznej i w chwili obecnej ryby w twoim akwarium tylko wegetuja i nic po za tym.W 200 litrowym akwarium odjac piach i kamienie zostalo moze 100 pare litrow wody na 36 ryb, co daje 2.7 litra na jedna.Dla twojej wiedomosci za minimum i to absolutne minimum dla pyszcakow przyjmuje sie 15 litrow i to tylko dla mniejszych gatunkow.

Moze chociaz troche zrozumiesz nasze oburzenie.

Zaloze sie ze masz tam taki miks gatunkow ze niejeden tutaj zlapalby sie za glowe.Kupiles pewnie ryby aby duzo i kolorowo, beznajmniejszego zamiaru aby chociaz wiedziec jakie to gatunki.Dla ciebie to poprostu ryba i tyle.

Jak juz mowilem z takim podejsciem daleko nie zajdziesz.

Opublikowano

Może rzeczywiście za ostro?

jednak niestety nie pochwalam zachcianek a potem problemów.

Jednak skoro już narobiłeś sobie bałaganu ( a sam zobaczysz ze będzie on jeszcze większy) postaraj się szybko ustabilizować wodę, zidentyfikować ryby, potem zobaczymy co się da zrobić.

Niestety pewnie kilku z nas się burzy na takie postępowanie, bo dość często widzimy jak ludzie zakładają akwaria, potem ryby chorują lub w gorszym przypadku zdychają i kończy się ich przygoda z akwarystyką, potem tylko słychać że akwarium ciężko utrzymać w porządku.

Mam nadzieję, że nie dołączysz do takich osób, ale wystarczyło troszkę poczytać i ten problem by cię ominął.

Opublikowano

Podaję parametry wody

No2-0,5mg/l

No3-25mg/l

PH- 8,0

Dodam tylko ze dziś do filtra dodałem grys koralowy jak radzili koledzy z książki o malawi

Co dalej???????

Czy mogę dodać rośliny???

Opublikowano

Pewnie że możesz,to twoje akwa, tylko nie wszystkie zielska lubią pH 8,0 i nie wszystkie tolerują obgryzanie przez pyśki. Ale najpierw skup się na zredukowaniu obsady i doprowadzeniu no2 do niewykrywalnego poziomu.

Opublikowano

Pierwotniakami zajmiesz się później (jak same nie znikną) Najważniejsze jest obniżenie NO2. Powtórzę jeszcze raz, rybom zrób głodówkę, zredukuj obsadę do 2 gatunków dodatkowo napowietrzaj na max, dodaj do wody bakterii najlepiej bez pożywki np. Biodigest Prodibio.

Osobiście wody bym na razie nie podmieniał.