Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Troszkę się jakby klimat zepsuł, a i temat główny zszedł jakby na dalszy plan. Ja mam jednak jeszcze pytanko co do świderków. Po pierwsze, czy ktoś może ma jakąś metodę ich wyłapywania? Sam myślałem o czymś takim jak np. pudełko z jakąś przynetą w środku, opuszczane na nitce na dno akwa. Świdry włażą i mozna je wyciagnąć. Bo wybieranie ich po sztuce łapami to praca syzyfowa.

I jeszcze jedno. Może można zachęcić ryby do zjadania ich, przez np. jedno- dwudniową głodówkę? (Choć mnie samemu pomysł ten nie bardzo sie podoba, ale może ktoś ma jakieś doświadczenie).

pozdrawiam - Radek Tomalak

Opublikowano

A no ba, ze sie da ograniczyc... :wink:

Po pierwsze, uwazac z przekarmianiem - nie ma zarelka- nie ma swidrow...

Po drugie dobrym patentem(slowo moze za wielkie, ale) jest lapanie swidrow siatka do odlawiania rybek, zanurzasz taka o zmroku, kiedy swidry wychodza i odlawiasz razem z piachem, troszke szybkich ruchow, paich spadnie na dno, swidry zostana w siatce(ta opcja jest dobra keidy w aka jest piasek, jesli jest zwir, to ohohoooo :lol: ) Ja wylawiam w ten sposo oklo 20 swidrow dziennie ( robota = 5 sekund) Ja moze problemu z plaga nei mam , ale denerwuja mnie puiste muszelki , ktore pysie zostawiaja w akwa...

Po trzecie, to co napisalem na zakonczenie poprzedniej mysli, glodowka 1-2 dniowa dobrze rybka zrobi a i "kilku "swiderkow sie pozbedziesz :lol:

No i ta pułapka, wydaje mi sie, ze np parzona salata(u mnie po 2-3 godzinach cala w swidrach) jest dobra przyneta, ale moim zdaniem siatka+ kontrolowane karmienie sa najskuteczniejsze :roll: :arrow::idea:

Powodzenia w odslimaczaniu :arrow:

Opublikowano

Witam wszystkich. Faktycznie klimat się ciuteczkę zepsuł. Faktycznie robię błędy ortograficzne i w tej materii jestem niepoprawny. Bardzo się wstydzę :oops: :oops: :oops: tym bardziej, że czytałem na forum temacik o błędach. Jak napisałem: postaram się ich nie robić.

P. nimbo.

Myślę, że obydwaj wyciągniemy z zaistniałej sytuacji wnioski na przyszłość. Pszepraszam, troszkę mnie poniosło. :oops:

Wracając do tematu:

-czy krzyści zwiazane z utrzymywaniem w akwarium świderków mogą być większe od ewentualnych kłopotów z ich nadmiernym rozmnożeniem?

Pozdrawiam zawstydzony Sławek

Opublikowano

Moim zdaniem większe są korzyści :D

1. Przekopują dno , zapobiegając powstawaniu stref beztlenowych

2. Są naturalnym zapleczem pokarmowym dla pyszczaków

3. Mnie się podobają

:D

Opublikowano
Moim zdaniem większe są korzyści :D

1. Przekopują dno , zapobiegając powstawaniu stref beztlenowych

2. Są naturalnym zapleczem pokarmowym dla pyszczaków

3. Mnie się podobają

:D

Potwierdzam :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
:arrow: W moim akwa wzystkie pysie od czasu do czasu wyskubią z muszli jakiegoś świderka. Rybom to nie szkodzi. Puste muszle doskonale usuwa się odkurzaczem, ale nasuwa się pytanie: czy warto skoro do filtracji wody używa się np. żwiru koralowego. Ja nie usuwam. Faktycznie swiderki w dogodnych warunkach rozmnarzają się w zastraszającym tempie. Ich liczebność jednak nigdy nie powoduje kłopotów w akwarium. W skrajnych przypadkach nadmiernej populacji można je po prostu zbierać ze ścianek i kamieni i w ten sposób redukować ich pogłowie. W prosty sposób można tego dokonać, gdyż po zmroku same wychodzą z ukrycia i wówczas tak naprawdę dopiero witać jak duża jest ich populacja w akwarium. Życzę powodzenia i pozdrawiam. :P