Skocz do zawartości

[216L.] Pierwsze malawi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, takich btnów któż by nie chciał. Pana mirasa1 troszkę poniosła fantazja, w poście wyżej jest mowa o 240ce :) Którą też da się sensownie opracować, dowody są do zobaczenia np w naszej galerii.

O filtrach i reszcie wyposażenia przeczytasz w dziale sprzęt. Proste kalkulatory kosztów utrzymania akwa są dostępne w internecie, np ten na stronie http://triamond.prv.pl

Opublikowano

Oj, o takim akwarium jak w linku nawet nie śmiem marzyć. Będę szczęśliwa, jeśli uda mi się założyć te 240 l. Na dobry początek już coś wiem. Być może zacznę od obsadzenia mniejszego akwarium, aby nie doznać szoku w portfelu ;)

Opublikowano

Mam nadzieję, że to nie ja jestem przyczyną niezgody..

Wracając do malawi: jeszcze trochę poczytałam i ogarnęłam wizualnie mój pokój i zdecyduję się na akwarium rozmiar mniejsze. I najprawdopodobniej wybiorę obsadę jednogatunkową - saulosi (ile rybek? czy 3 samce i 7 samic, jak wyczytałam w artykule?). Jednak jako początkująca nie czuję się na siłach, żeby mieszać gatunki.

pozdrawiam!

Opublikowano
Mam nadzieję, że to nie ja jestem przyczyną niezgody..

Nie przejmuj się to Ciebie nie dotyczy, po prostu niektórzy muszą się dowartościować :wink:

Wracając do malawi: jeszcze trochę poczytałam i ogarnęłam wizualnie mój pokój i zdecyduję się na akwarium rozmiar mniejsze.

Zły pomysł, akwa w miarę używania szybko się kurczy, a jak ktoś choruje na "malawicę" to kurczenie postępuje 2 razy szybciej :)

Opublikowano
:) Staram się wypośrodkować pomiędzy moimi marzeniami (a mam tendencję do bycia taką Anią z Zielonego Wzgórza), a rzeczywistością. Mieszkam w bloku, mieszkanie gabarytowo jest duże, ale tak beznadziejnie rozwiązane, że ciężko o wolne miejsce, mimo że meble są raczej skromne. Trochę przeraża mnie też waga akwarium, bo na podłodze mam panele, które gną się pod moim ciężarem, a jestem z pewnością trochę lżejsza niż baniak 240 l :)
Opublikowano

Też mam panele i mieszkam w blokowisku z lat 70-tych a wiadomo jak wtedy budowali :wink: Jak ustawisz szafkę np. bez nóżek lub na dodatkowej płycie to panelom nic się nie stanie. Nacisk na centymetr kwadratowy będzie mniejszy. Jest parę osób na forum co mają akwa o wiele większe w bloku.

Dasz radę "Yes We Can" cytując Baracka O. :)

Opublikowano

Ja mieszkam w bloku na osiedlu na którym wszystkie budynki "prostują" z powodu szkód górniczych - a też mam 375l na panelach. Wszystko gra i ma się dobrze. :D (pfhu, pfhu przez lewe ramię, żeby nie zapeszyć :) )

Opublikowano

Przemyślałam..i...chyba zostawię te 120 cm, ale to już absolutny max. Jestem szczęśliwa, że w sklepie reklamującym się na forum można kupować na raty:). Aczkolwiek nie spieszę się, doczytuję co i jak. Postanowiłam troszkę przyoszczędzić na filtrach. Przeniosę się na hw 303 (albo 304) oraz głowicę atmana. Tu pytanie, może trochę głupie, ale..gąbkę zakładam na kosz ssący? i nic więcej? No i jeszcze pytanie odnośnie tła: jak je umocować, żeby za nim nie zrobił się syf, delikatnie mówiąc?

pozdrawiam!

Opublikowano
Tu pytanie, może trochę głupie, ale..gąbkę zakładam na kosz ssący?

Tak,ewentualnie gdy kupisz większą gąbkę możesz go trochę potunningować.W skrócie mówiąc:doczepiasz kawałek rurki do głowicy(trochę krótszej aniżeli gąbka),wiercisz kilka dziur i włala...ładnie zbiera cała powierzchnią gąbki.