gianni Opublikowano 10 Września 2010 #1 Opublikowano 10 Września 2010 Witam. Przesiadam się w końcu na większy baniaczek ze 112 na 450L. Zbiornik zalany 3 dni temu i interesuje mnie czy dojrzewanie u mnie będzie przebiegać wg schematu tj. wzrost NH4, potem skok NO2, NO3...?? Posiadając już dojrzały zbiornik wycisnąłem syfek z mojej gąbki z filtra w nowym zbiorniku i przerzuciłem też kubełek wypełniony ceramiką który nie był otwierany kilka miesięcy. Nowe aqwa zalane kranówką Parametry to NO2- 0, NO3- 40 (taką mam w kranie)
brazylia Opublikowano 10 Września 2010 #2 Opublikowano 10 Września 2010 Kontroluj parametry przez kilka dni, jezeli no2 nie wzrosnie to znaczy ze wszystko jest OK.40 no3 w kranie, to nie zazdroszcze.Nie myslales o uzyciu jakiegos absorbera?
gianni Opublikowano 10 Września 2010 Autor #3 Opublikowano 10 Września 2010 Myślę, dlatego nad zbiornikiem 112 jak i teraz wisi donica do hydroponiki. Wcześniej 60cm, teraz 100. Tylko coś nie za bardzo to wszystko działało, rosliny za szybko nie chciały rosnąć. Zobaczymy jak będzie teraz, inny pokój, trochę więcej światła, spróbuje posadzić jakieś inne rośliny.
eljot Opublikowano 10 Września 2010 #4 Opublikowano 10 Września 2010 Kontroluj parametry przez kilka dni, jezeli no2 nie wzrosnie to znaczy ze wszystko jest OK Chyba powinno wzrosnąć a następnie spadać a NO3 rosnąć. Jak masz podpiętą hydroponikę to cykl może przebiegać "bezobjawowo" .
gianni Opublikowano 10 Września 2010 Autor #5 Opublikowano 10 Września 2010 Hydroponika jest ale złoże zostało dokładnie przepłukane więc za dużo nie pomoże. Jedynie w tym kuble na pewno jest sporo namnożonych bakterii. Tylko teraz pytanie czy na tyle dużo żeby NO2 zostało przemienione w NO3 niezauważalnie dla pomiarów?
eljot Opublikowano 11 Września 2010 #6 Opublikowano 11 Września 2010 W hydroponice nie chodzi o złoże tylko o rośliny które z tego co czytałem chętniej pobierają NH3/4 niż NO3. Filtr również zrobi swoje więc skok NO2 może być niewielki (testem jakiej firmy będziesz mierzył?).
Rekomendowane odpowiedzi