Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu nowy,więc witam i pozdrawiam wszystkich.Posiadam baniak 240l standart do tego filtr zew.fluval305,wew.eheim2012,grzałka 150W,oraz oświetlenie 2x30W aqua-glo/marine-glo.Wewnątrz piasek kwarcowy i sporo piaskowca(ok.30kg).Zbiornik ten od tygodnia dojżewa.Jako że wcześniej nie miałem styczności z Malawi zwracam sie do was z prośbą o pomoc.Po wielogodzinnym przeglądaniu wątków wybrałem wstępnie dwie obsady:Pierwsza to:Melanochromis johani,Ps socolofi,Ps sp.elongatus mpanga.Druga obsada to:Labidochromis Caeruleus,Ps saulosi coral,Metriaclima Callainos.Tylko nie wiem na którą sie zdecydować.Wstępnie chciałbym wpuścić po 10 sztuk z każdego gatunku .Z czasem oczywiście redukcja do odpowiednich haremów.Prosze Poradźcie czy to ma "ręce i nogi".Inne sugestie i słowa krytyki mile widziane.

Opublikowano

Druga obsada pływała u mnie przeszło rok bez problemowo (no może poza agresją wewnątrzgatunkową u Callainosów)

Wpuść po 10 sztuk maluchów i zobaczysz co się wykluje, choć na wielosamcowość marne szanse, głównie ze względu na wielkość akwa które wraz ze wzrostem ryb zaczyna się kurczyć :wink:

Opublikowano

Bedzie bardzo niebiesko i bardzo pasiasto (saulosi, mpanga).Ja bym sie sklanial do obsady eljota z tych zaproponowanych..Przemysl to jeszcze, poogladaj i powiedz co jeszcze ci sie podoba.

Opublikowano

Kurcze myślałem że z doborem obsady będzie prościej,no ale biorąc pod uwagę wszystkie te ograniczenia tj:wielkość baniaka,dietę,temperament,oraz przede wszystkim to że dopiero raczkuję w tym temacie to chyba wybiorę:Labidochromis Caeruleus,Ps saulosi coral i Metriaclima Callainos.Tak po 10 sztuk młodych. Może wiecie gdzie w gdańsku mógłbym uczciwie kupić taką młodzież?

Opublikowano

Ten sklep to raczej daleko,boję sie o transport.Chyba zrobię tak że saulosi coral poszukam gdzieś u siebie a jak już będę je miał to resztę ściągnę z Torunia bo skoro to uniwerek to raczej pewne źródło,i z tego co wyczytałem nie byle jaka opieka!