Skocz do zawartości

Gdzie jest mój fosfor?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakupiłem na allegro KH2PO4. Leję w akwa ponad miarę i ... śladu nie widać na testach (Salifert).

Czy wpływ na to może mieć pH 7,6+ i fosfor wiąże się z czymś czy też po prostu kupiłem placebo?

Mam hydroponikę, ale nie chce mi się wierzyć, że ta wyciąga dosłownie wszystko. Ktoś wie co jest grane?

Opublikowano
Ktoś wie co jest grane?

sorry, ale nie mam pomysłu Może byc wysokie pH, ale raczej w okolicy 8,5 (duża ilość Ca(OH)2). Ale zrób test:

woda demineralizowana - roztwór mianowy i ten sprawdź - czy to co kupiłeś zawiera fosfor. Bo w akwa moze iść na rózne potrzeby.

Przeliczałeś ile czystego PO4 wlewasz i przeliczałeś ile g tego PO4 powinna dać steżenia w Twoim akwa?

Opublikowano

Ciekawostka,prawie na temat. Ciekawy artykuł o bakteriach metanowych,wyjaśniający przy okazji co się dzieje z fosforem w oceanach i skąd taki stosunek Redfielda: http://seajellyexhibit.blogspot.com/2010/08/solving-ocean-methane-paradox.html

Using seawater samples, the scientists determined that some marine bacteria can use the compound methylphosphonate (MPn, see image below) as a source of phosphorous – an element necessary for synthesis of many important biological compounds. As MPn is broken down, methane is produced as a byproduct. Karl and his colleagues point out that the results obtained in his 1994 paper with Tilbrook could actually be explained by MPn breakdown by free-living microbes or those residing in sinking particles or the guts of animals.

The hypothesis that aerobic methane production could contribute to elevated ocean methane concentrations was further supported by a 2010 paper by Ellen Damm of the Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research and her colleagues. They compared aerobic methane production in two different ocean regions and found an association between increased methane production and a low seawater nitrate to phosphate ratio. Since such a ratio occurs during certain seasonal ecological shifts, aerobic marine methane production by bacteria could be a seasonal occurrence.

Opublikowano

Badając próbki wody morskiej stwierdzono,że jakieś anareobowe bakterie żyjące w "sniegu" w toni, w sedymencie i układzie pokarmowym zwierząt rozkładają metylofosforany(slawek ty juz lepiej wiesz co to jest?) jako źródło fosforu, produktem ubocznym jest metan.Odkryto sezonową zależność między produkcją metanu przez oceany a niskim stosunkiem azotany/fosforany.

Opublikowano

slawekosw gorol tak jak obiecałem tłumaczenie:

Przy użyciu próbek wody morskiej, naukowcy ustalili, że niektóre bakterie morskie mogą wykorzystywać związki metylofosfonianu (MPn) jako źródła fosforu - jako element niezbędny do syntezy wielu ważnych związków biologicznych. Kiedy MPn jest rozkładany, metan jest produkowany jako produkt uboczny. Karl i jego koledzy wykazali, że wyniki uzyskane w ich pracy z 1994 (Karl, D. M. & Tilbrook, B. D. Production and transport of methane in oceanic particulate organic matter.),faktycznie mogą być wyjaśnione przez rozkład MPn przez bakterie wolno-żyjące lub te przebywających w zatoniętych cząstkach lub zwierzęcych jelitach.

Hipoteza, że tlenowa produkcja metanu może przyczyniać się do podwyższonego stężenia oceanicznego metanu, była dalej poparta w pracy z roku 2010 przez Ellen Damm z Instytutu Alfreda Wegenera Badań Polarnych i Morskich i jej współpracowników. Porównali oni tlenową produkcję metanu w dwóch różnych regionach oceanu i znaleźć związek między wzrostem produkcji metanu i niskim stosunkiem azotanów do fosforanów w wodzie morskiej. Ponieważ takie proporcje występują podczas określonych ekologicznych sezonowych zmian, tlenowa produkcja morskiego metanu przez bakterie, może występować sezonowo.